• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Limbi de pisică (Langues de chat)

Apr 10, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 1


Limbi de pisică

Nici măcar nu se mai știe de când datează biscuițeii (pișcoțelele, fursecuțurile…) de mai la vale. Wikipedia franțuzească zice, cu destule rezerve, că limbi de pisică s-ar fi mâncat încă din secolul al XVII-lea, însă mai multe detalii nu ne dă. Pot doar să presupun că afirmația s-ar baza pe eventuala prezență a rețetei de langues de chat în prima carte franțuzească de bucate modernă, recunoscută ca atare, și anume Le Cuisinier françois, din 1651, a lui François Pierre de La Varenne. Sau poate într-una din cărțile aceluiași autor dedicate dulciurilor, adică Le Pâtissier françois, din 1653, sau Le Parfaict Confiturier, apărută în 1664. Nu știu, n-am reușit să găsesc nici măcar cuprinsul vreuneia dintre ele, așa că n-aș putea nici confirma, nici infirma.

De fapt, nici nu cred că ne interesează prea mult, am vrut doar să vă explic ce preocupări mai aveau (printre altele) francezii, într-o vreme în care Matei Basarab îl învingea la Finta pe Vasile Lupu, iar perioada de renaștere a Țărilor Române lua sfârșit, întru folosul turcilor și a grecilor fanarioți. Și desigur că informațiile astea au prea puțină importanță pentru perfecta reușită a unor limbi de pisică, dar poate vă întreabă vreun comesean de ce gastronomia românească e așa și pe dincolo…

Drept pentru care, lăsând vorbăria introductivă deoparte, notați, vă rog, că pentru o tavă de langues de chat aveți nevoie de

50 g unt (plus încă puțin pentru uns),
50 g zahăr tos,
1 albuș,
60 g făină.

Frecați mai întâi untul, la temperatura camerei, cu zahărul, până obțineți o alifie. Bateți albușul spumă tare, incorporați-l cu grijă în amestec, și adăugați apoi, ploaie, făina proaspăt cernută, amestecând neîncetat.

Încingeți cuptorul la 180ºC (mijlociu spre moale, să zicem, dacă n-aveți termostat) și ungeți bine tava cu unt. Formați limbile de pisică ajutându-vă de un poș cu dulia netedă (de 6 mm diametru e a mea) sau, dacă n-aveți, cu ajutorul a două lingurițe (n-am încercat, din punctul meu de vedere e doar teorie, așa că n-aș putea să dau alte explicații). Și nu uitați să lăsați și ceva spațiu între ele (2-3 cm), iar lungimea lor în stare necoaptă trebuie să fie de vreo 5 cm.

Coaceți totul aproximativ 6 minute, până când obțineți niște langues de chat ușor aurii, cu marginile mai bronzate.

Și vă mai spun doar, înainte de a vă ura poftă bună, că puteți adăuga în narațiune și ceva zahăr vanilat. A, și că limbile noastre de pisică se păstrează foarte bine câteva zile într-o cutie metalică (genul de biscuiți, de cafea etc.).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pască rusească, varianta Păstorel Înghețată cu rom și stafide Mere caramelizate cu susan Diplomat cu fragi

  • biscuiti, desert, fursecuri, langues de chat, limbi de pisica, piscoturi

One thought on “Limbi de pisică (Langues de chat)”

  1. Mihaela 01/06/2012 at 16:31

    Foarte potrivita reteta, tocmai ieri am facut un tort cu crema de vanilie si mi-au ramas 3 albusuri 😉 Acum le bag la cuptor. O idee nemaipomenita pentru ziua de 1 Iunie 🙂 O sa le devoreze fetita mea 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved