• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Lichior de nuci verzi

Jan 11, 2012 costachel Băuturi, Lichioruri 17


Lichior de nuci verzi

Recunoșteam cât se poate de cinstit, la finalul rețetei de Prăjitură cu nuci, că tare aș bea un lichior de nuci verzi, fiindcă de foarte multă vreme n-am mai băut așa ceva. Și promiteam cu aceeași ocazie (vezi, Andreea, n-am uitat!) că, îndată ce voi găsi hârtiuța pe care țineam minte că era notată rețeta bunicilor, cum am să vă comunic metodologia de preparare a acestui tare bun și destul de rar întâlnit lichior. Cum minunea descoperirii (ați ghicit!) taman s-a întâmplat, mă și grăbesc să vă poftesc să vă notați:

40 de nuci verzi frumoase, culese în prima săptămână din iulie,
1,5 l alcool rafinat de 90º,
1 lămâie,
1 kg zahăr,
400 ml apă,
facultativ, alte condimente, după gust: cuișoare, scorțișoară, nucșoară.

(Mai întâi o paranteză: bunicii mei locuiau în nordul județului Botoșani, așa că dacă pentru ei nucile erau bune în prima săptămână din iulie, presupun că pentru cineva din sud perioada optimă pentru făcut lichior de nuci verzi s-ar putea să fie undeva pe la jumătatea lunii iunie. Deși, cu încălzirea asta globală…)

Spălați nucile (dacă-i cazul), tăiați-le în patru, puneți-le într-un borcan de sticlă suficient de mare, adăugați lămâia tăiată felii, turnați alcoolul, închideți ermetic și lăsați la macerat 40 de zile, zgâlțâind și răsucind borcanul zilnic.

Când s-a împlinit sorocul, faceți un sirop din apă și zahăr, lăsați-l să se răcorească, turnați-l și pe el în borcan, amestecați și apoi filtrați cu grijă totul.

Puneți lichiorul de nuci verzi în sticle curate, dopuiți și puneți la rece, în beci (sau în cămară). După încă două săptămâni se poate bea dar, cu cât se învechește, cu atât cică devine mai bun.

A, și să nu uit: dacă vreți să folosiți și condimente din cele facultative, atunci firește că trebuie să le puneți de la început, în borcanul de macerare.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Prăjitură cu nuci Tort cu ciocolata si nuciTort cu ciocolată și nuci Paste cu nuci, brânză și sos de smântână Pui cu sos de rodie și nuci

  • lichior, nuci, nuci verzi

17 thoughts on “Lichior de nuci verzi”

  1. cofi 11/01/2012 at 21:44

    M-ai terminat nervos, ce fac eu pana in iunie?? De unde scot nuci verzi ca in piata nu am vazut niciodata??? 🙁

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/01/2012 at 14:26

      Mai bine mai devreme decât prea târziu 🙂

      Reply ↓
  2. Sorry 16/05/2013 at 08:33

    Buna ziua.. Intrebarea ar fi cum topesc eu 1 kg de zahar in 400 ml de apa pentru a face siropul?! La 1,5 litri alcool de 90 nu e prea putina apa? Zic si eu…nu stiu.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/05/2013 at 09:53

      Puneți zahărul și apa într-o crăticioară, încălziți la foc mic, amestecând, și când se dizolvă zahărul e gata. Lăsați-l să se răcorească și turnați-l peste celelalte ingrediente. Iar cantitățile sunt, oricum, orientative, pentru că numai dumneavoastră știți cât de dulce și de tare vreți să fie lichiorul 🙂

      Reply ↓
  3. Violeta 14/06/2013 at 10:13

    Buna Costachel! Am citit atatea retete despre cum se face lichiorul de nuci,ca am un cap cat a lui Axinte!! M-am oprit la reteta ta,pentru ca este mai explicita..As dori sa fac un lichior,e pentru prima data,si am niste intrebari daca se poate:1)nucile cu sau fara coaja? 2) daca nu e alcool dublu rafinat,poate sa fie si vodca sau wisky? 3)zaharul se caramelizeaza?Spune-mi te rog,daca ai si retete despre cum se face Serbetul! Multumesc frumos..Sper sa-mi raspunzi,pana mai sunt nucile verzi..:))))O zi agreabila!

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/06/2013 at 10:27

      Tot pe rând: 1) cu coajă și, evident, bine spălate; 2) la o adică, se poate, dar atunci lichiorul va fi evident mai slab, nu mai are cum să mai ajungă la 35-40 de grade, va ieși de 15-20 sau, dacă se pune prea multă votcă, aroma specifică va fi mai slabă; 3) cred s-ar putea și carameliza, dar nu pricep rostul. De culoare clar nu-i nevoie, iar gustul de zahăr ars ar fi păcat să-l deranjeze pe cel de nucă verde. Așa că, din punctul meu de vedere, nu.
      Cât despre șerbet, de mult vreau să mă apuc, poate-mi iese anul ăsta 🙂

      Reply ↓
      1. Coca Dumitru 24/05/2020 at 14:24

        Am facut si eu nucata, dar mi-a iesit iute. Unde am gresit ?

        Reply ↓
  4. Violeta 14/06/2013 at 16:16

    Multumesc pentru promptitudinea raspunsului..dar,o,doamne! – cand am vazut cat costa un litru de alcool dublu rafinat,mi-a trecut toata pofta de lichior de nuci verzi!!
    Asa,ca..am sa trec pe serbeturi!! Te rog frumos,pana te apuci tu,scrie acolo o reteta..: de flori de tei,de flori de salcam..de cioco..de alune..de lamaie!! Spor la treaba..Cu simpatie,

    Reply ↓
  5. Grigorescu Sorin 09/02/2014 at 11:17

    De unde cumpar nuci verzi si cam cat costa kg de nuci verzi? Multumesc

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/02/2014 at 13:10

      Din piață, sau chiar de pe marginea drumului (trotuarului) :-). Dar, din păcate, trebuie să așteptați până la vară.

      Reply ↓
  6. Alex 03/07/2015 at 15:08

    Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca e de rău ca lichidul obținut după ce il vei iti ramane in gura un usor gust de iod? Multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/07/2015 at 17:11

      Păi dacă nu există adierea aia de iod, înseamnă cu nucile au avut o problemă 🙂

      Reply ↓
      1. alex 06/07/2015 at 12:24

        nu am mai baut niciodata si ma gandeam ca poate fi toxic. Multumesc!

        Reply ↓
        1. costachel Post author08/07/2015 at 17:27

          Cu multă plăcere 🙂

          Reply ↓
  7. ionica 02/06/2016 at 14:41

    este foarte bun am facut anul trecut am dat la multe pers si le-a placut anul asta fac in cantitate mai mare

    Reply ↓
  8. Cristina 12/06/2020 at 16:35

    Ce se întâmplă dacă nucile sunt culese mai devreme? La începutul lui iunie de exemplu? Am cules la începutul lui iunie si erau forte mici doar ce a început să se formeze miezul, e cam cât un bob de orez, dar am constatat că s-au innegrit de tot in borcan si lichidul este amar

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved