• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Leat 6500 Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, M1 Crama Atelier

Jun 22, 2014 costachel Băuturi, Vinuri 0


Leat 6500 Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, M1 Crama Atelier

Ceva mai târziu decât colegii de generație 2011 (Pinot Noir & Fetească Neagră), iată că și cupajul de Cabernet Sauvignon (60%) și Merlot (40%) vede, în fine, lumina paharelor. M1 Crama Atelier a decis că e momentul ca, după o lungă maturare în baricuri (18 luni) și sticle (restul), să lanseze și acest nou vin din gama Leat 6500.

Trebuie să vă avertizez, încă de la bun început, că producătorul recomandă o decantare de minimum două ore în cazul acestui cupaj. Nu zic, e bun și turnat în pahare imediat ce-ați destupat sticla dar, dacă vreți să vă bucurați pe deplin de el, e bine să țineți cont de acest sfat.

Olfactiv, vinul ne întâmpină cu arome de fructe roșii (vișine, de toate felurile, coacăze și vreo câteva căpșuni), un iz de piele, tutun și ciocolată, bașca un praf de condimente (cuișoare, vanilie, piper…). Gustul e rotund și catifelat, cu aromele lemnului încercând să ia mereu prim-planul, ele sfârșind însă, de fiecare dată, prin a fi învinse de fructele roșii. Aciditatea e absolut încântătoare pentru un vin dobrogean, iar taninii, mai ales după aerisire, sunt dulci și catifelați. Cât despre postgust, e cât se poate de bun și de-a dreptul interminabil.

Ca la mai toate vinurile roșii din gamele Arezan & Leat 6500, și la cupajul de Cabernet și Merlot se simte clar e vorba de un vin încă tânăr, iar potențialul de învechire este evident (producătorul recomandă, în cazul de față, 10-15 ani).

Defecte? Păi n-am găsit, deocamdată, decât unul singur, pe contraetichetă. Măi, dragi prieteni de la Crama Atelier (Dobrogea, da?), cum ați putut să aprobați un text în care apare, printre recomandări, și exotica, desigur, „moussaka”?

Lăsând însă gluma deoparte, e clar că vinul ăsta va merge uns servit la o musaca (de vinete, dar nu numai). Și la fel de bun va fi alături de vită, vânat, sau poate doar vreun platou de brânzeturi maturate („să meargă vinul”).

Un singur lucru mai vreau să spun, în încheiere: nu cred că e bine să-l serviți acum, după cum vă recomandă aceeași contraetichetă, la 16-18ºC. Când o mai îmbătrâni, probabil că da, dar până una-alta nu, că alcoolul iese nițel din corp la temperaturile astea. Drept pentru care, măcar în cazul anului 2014, permiteți-mi să fac lobby pentru o temperatură de vreo 14ºC.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Murfatlar Leat 6500 The Origin, 2011Murfatlar Leat 6500 The Origin, roze, 2011 Caloian Cabernet Sauvignon Alb OprișorCaloian Cabernet Sauvignon Alb, 2013, Crama Oprișor Cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, Corcova, 2008 Arezan Fetească Neagră 2011Arezan Fetească Neagră, M1 Crama Atelier, 2011

  • Cabernet Sauvignon, Crama Atelier, Leat 6500, Merlot, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved