Ceva mai târziu decât colegii de generație 2011 (Pinot Noir & Fetească Neagră), iată că și cupajul de Cabernet Sauvignon (60%) și Merlot (40%) vede, în fine, lumina paharelor. M1 Crama Atelier a decis că e momentul ca, după o lungă maturare în baricuri (18 luni) și sticle (restul), să lanseze și acest nou vin din gama Leat 6500.
Trebuie să vă avertizez, încă de la bun început, că producătorul recomandă o decantare de minimum două ore în cazul acestui cupaj. Nu zic, e bun și turnat în pahare imediat ce-ați destupat sticla dar, dacă vreți să vă bucurați pe deplin de el, e bine să țineți cont de acest sfat.
Olfactiv, vinul ne întâmpină cu arome de fructe roșii (vișine, de toate felurile, coacăze și vreo câteva căpșuni), un iz de piele, tutun și ciocolată, bașca un praf de condimente (cuișoare, vanilie, piper…). Gustul e rotund și catifelat, cu aromele lemnului încercând să ia mereu prim-planul, ele sfârșind însă, de fiecare dată, prin a fi învinse de fructele roșii. Aciditatea e absolut încântătoare pentru un vin dobrogean, iar taninii, mai ales după aerisire, sunt dulci și catifelați. Cât despre postgust, e cât se poate de bun și de-a dreptul interminabil.
Ca la mai toate vinurile roșii din gamele Arezan & Leat 6500, și la cupajul de Cabernet și Merlot se simte clar e vorba de un vin încă tânăr, iar potențialul de învechire este evident (producătorul recomandă, în cazul de față, 10-15 ani).
Defecte? Păi n-am găsit, deocamdată, decât unul singur, pe contraetichetă. Măi, dragi prieteni de la Crama Atelier (Dobrogea, da?), cum ați putut să aprobați un text în care apare, printre recomandări, și exotica, desigur, „moussaka”?
Lăsând însă gluma deoparte, e clar că vinul ăsta va merge uns servit la o musaca (de vinete, dar nu numai). Și la fel de bun va fi alături de vită, vânat, sau poate doar vreun platou de brânzeturi maturate („să meargă vinul”).
Un singur lucru mai vreau să spun, în încheiere: nu cred că e bine să-l serviți acum, după cum vă recomandă aceeași contraetichetă, la 16-18ºC. Când o mai îmbătrâni, probabil că da, dar până una-alta nu, că alcoolul iese nițel din corp la temperaturile astea. Drept pentru care, măcar în cazul anului 2014, permiteți-mi să fac lobby pentru o temperatură de vreo 14ºC.