• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Arezan Fetească Neagră, M1 Crama Atelier, 2011

Dec 27, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Arezan Fetească Neagră 2011

Vă promiteam nu demult că am să revin asupra vinurilor roșii lansate în această toamnă de M1 Crama Atelier. Și, ca să nu fiu bănuit de favoruri, primul vin pe care am ales să-l prezint mai pe larg nu e nici Leat 6500 Pinot Noir 2011 (unanim apreciat de specialiști), nici Arezan Băbeasca Neagră 2011 (pentru care am o declarată slăbiciune). Așa că, pentru astăzi, Fetească Neagră să fie!

Culoarea, nu prea închisă, are inflexiuni violete ce-i trădează vârsta încă fragedă. Olfactiv, atacă mai întâi cu fructele roșii (vișine, prune, nițică zmeură, vreo două cireșe negre), urmate de condimentele baricului (un praf de piper, câteva cuișoare, o undă de vanilie…)

Gustul vine bine în prelungire, cu un mic plus de prune afumate, e rotund, catifelat și poate părea un pic subțire (dacă-l serviți prea rece și/sau fără o mică oxigenare preliminară). Aciditatea e relativ domoală, iar taninii blânzi, ceea ce accentuează senzația de catifelare considerată, cel puțin de unii, ca fiind specifică soiului.

Postgustul e lung, plăcut, un pic onctuos, cu o familie completă de prune (proaspete, uscate și afumate) ieșind un pic în evidență, fără să strice însă armonia ansamblului.

Cu ce-o mărităm pe dumneaei, Feteasca Neagră? Păi cu niște preparate nu prea dure și nu prea grase de porc (sau rață!). În cazul meu a însoțit perfect sarmalele de Crăciun, destul de slabe și doar cu puțină afumătură. A fost dragoste la prima vedere! Cât despre a doua, ce să mai zic…

Lăsând însă gluma deoparte, trebuie neapărat să vă mai spun, în încheiere, că Feteasca Neagră Arezan a fost ceva mai bună decât la prima mea întâlnire cu ea. O nouă confirmare a faptului că e vorba despre un vin destinat învechirii. Așa că, dacă dispuneți de condițiile necesare, aș zice să nu ezitați!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012 Arezan Feteasca Alba&Regala 2011Fetească Regală & Fetească Albă 2011, Arezan, M1, Crama Atelier Murfatlar Fetească Neagră 2011 La Cetate, Crama OprișorFetească Neagră 2011 La Cetate, Crama Oprișor Cramposie Arezan Murfatlar 2011Crâmpoșie 2011, Arezan, M1 Crama Atelier Murfatlar

  • Arezan, Crama Atelier, Feteasca Neagra, Murfatlar

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved