• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Guvernanții vor ca pălinca să dispară de pe fața pământului!

Aug 29, 2013 costachel Știri 0


Palinca

Constatarea din titlu aparține producătorilor de pălincă din nord-vestul țării, revoltați de creșterea accizei la pălincă începând cu 1 septembrie. Aceștia consideră că, prin majorarea acestor taxe, guvernanții nu vor altceva decât să determine dispariția acestui produs tradițional.

Președintele Federației Producătorilor de Pălincă din Nord-Vest, Gheorghe Ciocan, a declarat pentru Agerpres că a primit numeroase promisiuni de scutire de plata accizei a pălincii produsă în gospodării, însă cu toate acestea acciza s-a majorat.

„Este ca și când ne duce la ghilotină. Altă expresie mai bună nu este. Vor ca pălinca să dispară de pe fața pământului, este cel mai bun ambasador al țării. Anul acesta nu este recoltă ca anul trecut și acum crește acciza, vă dați seama ce înseamnă asta”, a declarat Ciocan.

Acciza pentru un litru de pălincă este de 2,5 euro.

Acesta susține că a avut, în trecut, întâlniri cu reprezentanții ministerelor Agriculturii și Finanțelor, chiar și cu vicepremierul Liviu Dragnea, care a promis o nouă lege a pălincii, însă nu s-a întâmplat nimic.

Autoritățile invocă faptul că pălinca va putea fi încadrată ca produs tradițional doar din 2015, în urma renegocierilor ce vor fi purtate cu Uniunea Europeană.

„Le-am explicat că dacă punem o acciză de 1,5 lei/litru, numai în județul Satu Mare se adună 1,5 milioane lei și toată lumea e mulțumită. Se creează și 1.000 de locuri de muncă și se modernizează pălinciile”, a explicat Ciocan.

Conform modificările aduse Codului Fiscal, din 1 septembrie acciza plătită pentru un litru de pălincă de 50 de grade este de 2,5 euro, cu 33% mai mare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Potio Nobilis palincă de CovasnaPălinca de Covasna, șapte medalii în Austria Palinca50 de producători la Festivalul Internațional al Pălincii Mierea și palinca românească au succes la nemți Producția de vinProducția de vin va fi mai mică anul acesta cu 30% față de 2011

  • distilare, legislatie, palinca, producatori

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved