Producția de vin din acest an va înregistra o scădere cu circa 30 de procente față de anul trecut, înghețul târziu din primăvară și seceta afectând puternic culturile de viță de vie, a declarat directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
„În anul 2012 vom avea o producție de vin mai mică cu circa 30% față de anul trecut, toate regiunile viticole fiind afectate de condițiile meteorologice din acest an. Cauzele acestei diminuări de producție nu sunt legate doar de secetă ci și de înghețul târziu din primăvară, care a afectat semnificativ culturile de viță de vie. Cu toate acestea, insolația prelungită a determinat o acumulare foarte bună a zaharurilor ceea ce va genera o calitate ridicată a vinului”, a spus Ovidiu Gheorghe.
Potrivit acestuia, toate regiunile viticole vor avea diminuări de producție în 2012, datele culese până în prezent de PNVV arătând o reducere cu 30% în regiunea Dealul Mare, cu 35-40% în Vrancea, 20-25% – Mehedinți și cu 35-40% – Nicorești, în timp ce în regiunea Dobrogei diminuarea producției este estimată la 10 procente.
Ovidiu Gheorghe a precizat că România nu va fi singura țară cu efecte negative în viticultură, doi alți mari producători de vin din Europa, respectiv Franța și Italia, anunțând producția de vin va fi mai mică cu 20-25% din cauza secetei.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producția de vin a fost anul trecut de 4,05 milioane de hectolitri, în creștere cu 23% față de anul 2010, când aceasta s-a cifrat la 3,28 milioane de hectolitri. Cu toate acestea producția totală de vin a României poate fi mai mare în condițiile în care apar și cantitățile obținute de micii producători.
În ceea ce privește consumul anual de vin în România, acesta este de 24 de litri/cap de locuitor, reprezentând jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franța se consumă 58 litri/cap de locuitor, în Italia 53 de litri/cap de locuitor, iar în Statele Unite doar 13 litri/cap de locuitor.
România este unul dintre cei 15 producători de vin la nivel mondial și al șaselea producător de vinuri din Europa după Franța, Italia, Spania, Germania și Portugalia. (Agerpres)