• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Golden Kaan Shiraz 2010

Feb 17, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Golden Kaan Shiraz 2010

Sincer, nu prea știu de ce sudafricanul Golden Kaan Shiraz mi-a sărit astăzi în cărucior. (Să fi fost o poftă inconștientă de Shiraz/Syrah? Sau poate dorința de a vedea un vin mai ieftin de Lume Nouă? Cine mai știe…) Cert este că, de fapt, plecasem cu ideea să iau un vin roșu potrivit pentru tava de lasagna pe care o aveam în program (și, dacă tot am luat Shirazul, n-am mai pus în coș vreun altul…).

Dar nu, n-am să vi-l recomand la pseudo-musacaua italiană, îi lipsește în mod evident onctuozitatea de care ar avea nevoie ca să se împace cu sosul alb. N-o să se certe, dar va fi vorba cel mult un flirt pasager, nicidecum de vreo dragoste trainică și născătoare de fidelitate. Cu siguranță, e vorba despre un vin mult mai potrivit pentru un grătar, mai ales pentru o ceafă de porc (de-abia aștept să vină vara, să-l mai verific o dată!)

Trecând însă peste problemele asocierilor vin-mâncare, trebuie să vă spun că am găsit în pahar un vin de-a dreptul simpatic. Proaspăt, vioi, condimentat exact cât îi șade bine Shirazului. Alcoolul nu-i din cale-afară de integrat, dar nici nu-i deranjant (mai ales la temperaturi sub cele 18ºC pe care le recomandă, lejer inconștient, contraeticheta). Cât despre fructe, ceva vișine (proaspete și din vișinată), cireșe negre și măceșe, bașca un mix vag de fructe de pădure (unde Dumnezeu o fi descoperit producătorul zmeura și dudele de care vorbește în prezentare nu știu, dar nici că mă interesează). Taninii sunt la locul lor, în spate, în ciuda chipsurilor (presupun) ce i-au dat un iz de fum, suficient de interesant (care devine însă mai vizibil abia după ce vinul se mai oxigenează nițel în pahar).

Postgustul e scurt, ușor amărui, însă plăcut și destul de îmbietor pentru o a doua gură (dar, atenție!, vinul ăsta are totuși 14º).

Firește, n-aveți de ce să vă așteptați la profunzimi abisale, succesiuni de gusturi ori mai știu eu ce, pentru că e totuși vorba de un vin de vreo 26 de lei sticla (în Kaufland). Un preț corect, dacă mă întrebați pe mine.

S-ar putea să vă intereseze și:

Shiraz Two Oceans 2008 Plăvaie, Livia, 2010, IG Dealurile Vrancei Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2009Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2009 Syrah Corcova 2010Syrah Corcova, Dealul Racoveanu, 2010

  • Africa de Sud, degustari, Shiraz, Syrah, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved