• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăvaie, Livia, 2010, IG Dealurile Vrancei

Dec 02, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 2


Așa a fost să fie, ca săptămâna asta să mă întâlnesc cu vinurile de legendă ale Vrancei, pentru că după excelenta Galbenă de Odobești, a urmat Plăvaia (de Cotești, de data asta), produsă de Crama Gîrboiu în gama Livia. Este o ediție limitată (2000 de sticle, după cum am putut afla de pe contra-etichetă), iar de pe site-ul producătorului lipsește, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că e vorba doar de un mic experiment menit să determine cum ar reacționa piața la așa un vin.

În ce mă privește, a fost prima întâlnire cu acest soi prefiloxeric, vinificat separat (pentru că, dacă nu știați, tradiționalul vin de Odobești era un cupaj, realizat din Galbenă, Plăvaie și Frâncușă). Așa că aveam drept punct de reper doar scurta prezentare a lui Radu Anton Roman: „neastâmpărată, proaspătă și veselă ca mâții galben-verzui de salcie”.

Și, într-adevăr, s-a potrivit destul de bine cu ce-am găsit în pahar: arome florale, gust proaspăt, răcoritor și un postgust nu prea lung, însă nu dezamăgitor. Seamănă pe undeva cu Feteasca Albă (poate mai mult din cauza unei corpolențe destul de surprinzătoare și a unei anumite onctuozități) și prea puțin, după cum, poate, ne-am aștepta, cu alte vinuri prefiloxerice mici și vioaie (ceea ce e de bine, firește, că ar fi stupid să fie toate la fel), pentru că nu are, precum multe dintre ele, acea exuberanță gustativă. Dar e, totuși, cam la fel de ușor din punct de vedere alcoolic (12º), așa că, dacă n-o fi de băut chiar cu cana, intră sigur la categoria „căniță” (ca să nu zic „de cursă lungă”, o expresie care mă cam enervează).

Prețul? Undeva în jur de 20 de lei în magazinele specializate (doar acolo se găsește, din câte știu), unul nu prea mare, mai ales ținând cont de „tirajul limitat”.

Per total, o gură de aer proaspăt care merită încercată măcar o dată, fie doar și numai pentru bucuria (re)descoperirii unui vechi soi românesc. Un mare „bravo” producătorului care, după Șarbă, continuă (cu succes, zic eu), politica de punere în valoare a soiurilor specifice zonei.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Șarbă Livia 2009, DOC Cotești Golden Kaan Shiraz 2010Golden Kaan Shiraz 2010 Medaliatii Premiilor de excelenta Vinul.Ro, editia 2010 Syrah Corcova 2010Syrah Corcova, Dealul Racoveanu, 2010

  • Cotesti, degustari, Girboiu, Plavaie, vin

2 thoughts on “Plăvaie, Livia, 2010, IG Dealurile Vrancei”

  1. Dan 02/12/2011 at 10:00

    Asemanarea cu Feteasca Alba mi-a venit si mie in minte cand l-am incercat. Bine, nu cu Feteasca de la Garboiu, care e mai “subtire” ci cu alte Fetesti de pe piata, mai “grele”.
    Oricum vinul e ok si la ce productii am intels ca da la hectar nu inteleg de ce lumea nu merge mai mult pe el ca vin “popular”. Plus ca sunt convins ca daca s-ar produce “in masa” si pretul ar cobori mult mai jos!

    Reply ↓
  2. costachel Post author04/12/2011 at 08:12

    Păi să sperăm că a fost un test (și) ca să se vadă dacă merită să înceapă o replantare zdravănă cu Plăvaie 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved