Mă mai întâlnisem, acum aproape 2 ani, cu varianta 2009 a acestui Syrah din zona Mehedinți. Și-mi exprimam, cu respectiva ocazie, regretul că, în ordinea respectivei degustări, mi se păruse lejer eclipsat de cupajul roșu (Cabernet Sauvignon/Merlot) al aceluiași producător.
Ei bine, de data asta, Syrah-ul a fost solist și a stat singur-singurel pe masa mea. Așa că am putut să-i remarc în tihnă culoarea frumoasă, cu inflexiuni violete, aroma de condimente (piper!) și fructe roșii, subliniată de tușele fine de ciocolată și piele. Gustul vine foarte bine în prelungire, taninii sunt rotunjiți și, împreună cu o aciditate care nu sare calul (poate unii ar acuza-o că e un pic cam mică), dau o foarte plăcută senzație de catifea. Un postgust destul de lung și foarte plăcut, însoțit de un destul de pronunțat „ducă-s-ar pe gât” completează cât se poate de fericit acest vin excelent.
Cu ce-l mărităm? Păi mai ales datorită prospețimii și condimentelor, dar și faptului că a fost maturat 11 luni în baric, pare a fi însoțitorul perfect al grătarelor de porc&vită. Însă va fi un însoțitor perfect pentru toate preparatele mai „vioaie” din carne roșie. Și, deloc în ultimul rând, poate fi băut și, pur și simplu, de plăcere.
Merită cei aproximativ 55 de lei/sticlă, cu cât poate fi achiziționat din magazine? Eu zic că da, chit că e cam la limită. Măcar pentru plăcerea de a (re)descoperi un Syrah reușit.