Joi a avut loc, la magazinul GoodPoint, prima ediție a Galei HoReCa Iași, prilej cu care, firește, s-au împărțit și niște diplome (lista lor completă o găsiți aici, nu-i frumos să fac copy-paste), dar, din punctul meu de vedere, mai important a fost concursul de wine-pairing, la care am avut onoarea să fiu poftit în juriu.
Cum s-a desfășurat? Organizatorii au pus la dispoziția concurenților un vin alb sec (Cocoș Chardonnay 2010 – Recaș), un vin roșu sec (Miracol Cabernet Sauvignon 2009 – Crama Oprișor) și un vin alb dulce (Castel Stârmina Tămâioasă Româneasca dulce 2008 – Vinarte), urmând ca aceștia să prezinte preparatele lor culinare care se potrivesc cel mai bine cu aceste vinuri.
Mai întâi, firește, au fost aperitivele, categorie la care câștigător a fost declarat Restaurantul Traian (bucătar Camelia Timofte)
A urmat felul principal, iar cea mai bună asociere cu vinul a reușit-o restaurantul Șapte Coline (bucătar Cornel Ghercă)
În fine, la categoria desert s-a impus detașat Restaurantul Cosmopolitan de la Hotel Ramada (bucătar Costel Savu). Detașat, adică a primit numai note de 10 (de altfel singurele din concurs), în primul rând pentru prăjitura din poza de la deschidere, dar și pentru sufleul de ciocolată cu înghețată care deschide seria de poze de mai jos.
Și o ultimă precizare de final: jurizarea a vizat, evident, doar asocierea cât mai bună a preparatului cu vinul oferit și nu calitatea în sine a mâncării (din acest ultim punct de vedere, absolut toți au fost câștigători, cel puțin din punctul meu de vedere).
AM o intrebare, stiu ca e stupid ca nu folosesc google, am o problema cu el si prefer sa imi raspunda un om care stie ce spune, nu cine stie cine a scris pe wiki: ce inseamna wine-pairing?
Despre preparate, mi-e greu sa ma pronunt pentru ca in general, de la o vreme, mi se pare un tipar folosit la asezarile in farfurii, nu zic de unul anume, incat prefer des fasole cu carnati, dar nu ma luati in seama 🙂
Asocierea mâncării cu vinul. De obicei vinul se alege în funcție de mâncare, de data asta s-a pus căruța înaintea boilor, în sensul că vinurile au fost stabilite inițial, iar participanții la concurs trebuiau să vină cu mâncăruri care să se asocieze cât mai bine cu ele. Și să-mi fie rușine că folosesc englezisme, promit să nu se mai repete!
AM o intrebare, stiu ca e stupid ca nu folosesc google, am o problema cu el si prefer sa imi raspunda un om care stie ce spune, nu cine stie cine a scris pe wiki: ce inseamna wine-pairing?
Despre preparate, mi-e greu sa ma pronunt pentru ca in general, de la o vreme, mi se pare un tipar folosit la asezarile in farfurii, nu zic de unul anume, incat prefer des fasole cu carnati, dar nu ma luati in seama 🙂
Asocierea mâncării cu vinul. De obicei vinul se alege în funcție de mâncare, de data asta s-a pus căruța înaintea boilor, în sensul că vinurile au fost stabilite inițial, iar participanții la concurs trebuiau să vină cu mâncăruri care să se asocieze cât mai bine cu ele. Și să-mi fie rușine că folosesc englezisme, promit să nu se mai repete!
Și mi-e dor de o fasole cu cârnați… 🙂