Recent, am avut ocazia să particip la o nouă degustare internă desfășurată la Good Point, cu tema „vinuri la bag-in-box”. N-am să vă spun motivul pentru care Paharnicul Răzvan a organizat-o: e vorba de o surpriză și trebuie să-l las pe el să o dezvăluie, atunci când va fi momentul. Tot ce pot să vă spun este că, din punctul meu de vedere, a fost o premieră. Nu mai „verificasem” niciodată atâtea vinuri la bag-in-box și, chiar dacă presupun că selecția nu e musai reprezentativă pentru totalitatea acestei piețe, tot am putut să-mi fac o impresie. Și mă grăbesc să adaug că e una pozitivă. Da, raportul calitate-preț e cât se poate de bun (în cazul câștigătorilor, tinde spre excelent) iar aceste vinuri chiar pot reprezenta, în destule cazuri, o soluție potrivită.
În ceea ce privește vinurile albe, duelul a fost destul de scurt, iar câștigătorul a fost Sauvignonul Blanc Val Duna de la Crama Oprișor (sec). La roșii, competiția a fost mult mai intensă, iar lupta finală s-a dat între același Oprișor (Cabernet Sauvignon Val Duna) și Recaș (cupajul Merlot/Cabernet Sauvignon Schwaben Wine). Pe mine personal m-a cucerit rotunjimea și finețea primului, în timp ce alții au apreciat mai mult prospețimea și vioiciunea celui de-al doilea. Așa că, după cum cred că ați dedus deja, părerile au fost împărțite.
Câteva precizări, pentru cei mai puțin familiarizați cu terminologia. „Bag-in-box” e un sistem de transport și stocare (că îmbuteliere nu pot spune!) al lichidelor, în cazul de față al vinului. Sistemul cuprinde o cutie de carton, în interiorul căreia se află un fel de sac, realizat din materiale alimentare. Și, desigur, există și un robinet (cum ar veni, caneaua butoiului).
Cât despre răspândirea sistemului pe plan mondial, Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a decis, luna trecută, să contacteze Organizația Mondială a Vămilor (OMV) în scopul introducerii unei noi categorii, vinuri la bag-in-box, separată de cea a vinurilor vrac (în momentul de față nu există nicio diferențiere între cele două). Cert este că, împreună, ele au reprezentat 38% din comerțul mondial de vin în 2011, adică aproximativ 38 de milioane hectolitri (cifre comunicate de OIV). Și că veni vorba, pe primele locuri în topul țărilor importatoare de vinuri se situează Germania, Franța (!) și Marea Britanie, urmate de SUA și Rusia. Cu precizarea că pozițiile sunt din punct de vedere al volumelor importante, în ceea ce privește valoarea Marea Britanie urcă pe 2, iar Franța cade pe 3.