• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Despre un mic concurs de vinuri la bag-in-box și nu numai

Jan 21, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vinuri la bag-in-box

Recent, am avut ocazia să particip la o nouă degustare internă desfășurată la Good Point, cu tema „vinuri la bag-in-box”. N-am să vă spun motivul pentru care Paharnicul Răzvan a organizat-o: e vorba de o surpriză și trebuie să-l las pe el să o dezvăluie, atunci când va fi momentul. Tot ce pot să vă spun este că, din punctul meu de vedere, a fost o premieră. Nu mai „verificasem” niciodată atâtea vinuri la bag-in-box și, chiar dacă presupun că selecția nu e musai reprezentativă pentru totalitatea acestei piețe, tot am putut să-mi fac o impresie. Și mă grăbesc să adaug că e una pozitivă. Da, raportul calitate-preț e cât se poate de bun (în cazul câștigătorilor, tinde spre excelent) iar aceste vinuri chiar pot reprezenta, în destule cazuri, o soluție potrivită.

Vinuri la bag-in-box

În ceea ce privește vinurile albe, duelul a fost destul de scurt, iar câștigătorul a fost Sauvignonul Blanc Val Duna de la Crama Oprișor (sec). La roșii, competiția a fost mult mai intensă, iar lupta finală s-a dat între același Oprișor (Cabernet Sauvignon Val Duna) și Recaș (cupajul Merlot/Cabernet Sauvignon Schwaben Wine). Pe mine personal m-a cucerit rotunjimea și finețea primului, în timp ce alții au apreciat mai mult prospețimea și vioiciunea celui de-al doilea. Așa că, după cum cred că ați dedus deja, părerile au fost împărțite.

Vinuri la bag-in-box

Câteva precizări, pentru cei mai puțin familiarizați cu terminologia. „Bag-in-box” e un sistem de transport și stocare (că îmbuteliere nu pot spune!) al lichidelor, în cazul de față al vinului. Sistemul cuprinde o cutie de carton, în interiorul căreia se află un fel de sac, realizat din materiale alimentare. Și, desigur, există și un robinet (cum ar veni, caneaua butoiului).

Cât despre răspândirea sistemului pe plan mondial, Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a decis, luna trecută, să contacteze Organizația Mondială a Vămilor (OMV) în scopul introducerii unei noi categorii, vinuri la bag-in-box, separată de cea a vinurilor vrac (în momentul de față nu există nicio diferențiere între cele două). Cert este că, împreună, ele au reprezentat 38% din comerțul mondial de vin în 2011, adică aproximativ 38 de milioane hectolitri (cifre comunicate de OIV). Și că veni vorba, pe primele locuri în topul țărilor importatoare de vinuri se situează Germania, Franța (!) și Marea Britanie, urmate de SUA și Rusia. Cu precizarea că pozițiile sunt din punct de vedere al volumelor importante, în ceea ce privește valoarea Marea Britanie urcă pe 2, iar Franța cade pe 3.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotnari ColocviiMai bune și mai puțin bune despre noile vinuri de la Cotnari Vinuri Crama AtelierPe scurt, despre noile vinuri ale Cramei Atelier Concurs de vinuri românești la Festivalul Provino de la Cluj Frank Smulders Provino Iași 2012Mult prea pe fugă despre Provino Iași 2012

  • bag-in-box, Good Point, Oprisor, Razvan Avram, Recas, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved