V-am povestit nu demult ca, vrand sa ma convinga de calitatile noului Cabernet de Samburesti, dl. Jean Valvis a avut amabilitatea sa-mi trimita niste sticle ca proba a spuselor sale (v-ati prins, una dintre ele este cea din fotografia de sus). Si daca despre cel din 2009, din gama de mijloc, am vorbit deja, astazi a venit randul vedetei, Chateau Valvis.
Culoarea e vie si intensa, trebuie sa te uiti foarte atent ca sa vezi ceva tonuri caramizii (la care, in fond, te si astepti la un vin de 8 ani). Nasul, elegant si retinut, in acelasi timp, te intampina cu fructe de padure (afine, mure), visine (din visinata), multa piele, ceva tutun si putina cacao. Gustul vine bine in prelungire, vinul e rotund si echilibrat, iar in plus apar ceva visine din gem si coacaze. Finalul e destul de lung si placut, fara a te ademeni insa repede spre urmatorul pahar (adica mai ia ceva in gura, nu te grabi, ca nu stiu de joaca!, cam asa pare sa-ti spuna).
Cu ce-l potrivim? Ei, aici e-aici fiindca, asa sobru si solemn cum e, n-o sa prea vrea intovarasire cu orice si oricine. Sigur o sa mearga degustat cu un patratel de ciocolata amaruie sau turnat in pahare langa ceva vanat (mistretul imi vine primul in minte, dar o sa se impace si cu iepurele). Nu e, in niciun caz, vreun vin prietenos si baubil, probabil de asta pe site-ul lor e prezentat ca adresandu-se „unui public pretentios de avangarda”!
Si sa nu uit: nu-i musai, dar o decantare de vreo jumatate de ora (nu mai mult!) o sa-l faca putin mai deschis si mai volubil.