Un studiu efectuat la Rowett Institute for Nutrition and Health din cadrul Universității din Aberdeen a ajuns la o concluzie interesantă: consumul de grăsimi saturate nu este dăunător doar pentru siluetă, ci și pentru creier.
Cercetătorii scoțieni au observat efecte în acest sens pe un grup de șoareci hrăniți cu alimente grase și dulci. Acest regim a determinat schimbări în hipotalamus, aceaa parte a creierului care gestionează, printre altele, foamea și setea.
„Rezultatele noastre demonstrează că un regim bogat în grăsimi poate afecta zonele creierului care controlează echilibrul alimentar, perpetuând astfel obezitatea”, explică doctorul Lynda Williams. „Această descoperire poate explica dificultățile pe care le întâmpină persoanele obeze atunci când încearcă să slăbească. Intenționăm acum să ne continuăm cercetările, pentru a vedea dacă aceste modificări sunt sau nu reversibile.”
Autoarea principală a studiului notează că aceste schimbări au intervenit foarte repede în cazul șoarecilor, după doar una sau două zile pentru proteine și o săptămână pentru gene. Ea a subliniat totuși că regimul aplicat micilor rozătoare a fost unul „extrem”. Și că nu trebuie să ne refuzăm, din când în când, un deliciu „nesănătos”.
„Secretul evitării creșterii excesive în greutate este să mâncăm cu grijă de la bun început. Dar cu toții merităm, din când în când, și o mâncare «nesănătoasă». Eu una nu refuz așa ceva.”
Rezultatele au fost făcute publice cu ocazia British Science Festival, care s-a desfășurat în perioada 4-9 septembrie la Aberdeen, a anunțat Universitatea într-un comunicat.