Prețul unui kilogram de carne de miel va ajunge înainte de Paști la maximum 25 de lei, iar un kilogram de telemea de oaie adusă din Mărginimea Sibiului va costa cel mult 20 de lei în piețele din Sibiu, dar și în cele din București.
Oierii sibieni nu vor încasa toți acești bani, fiind nevoiți să apeleze la intermediari, cei care domină tarabele din piețe, după cum a declarat Marcel Andrei, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine din județul Sibiu.
„În preajma Paștelui la producători în 2011 era 12 lei un kilogram de telemea de oaie, cunoscuta brânză de Sibiu, care pe piață a ajuns la 20 de lei, ceea ce ne așteptăm și în acest an. (…) Majoritatea mieilor la micii producători din județul Sibiu ajung în piețele de la noi în special zona București – Pitești, unde prețul pentru un kilogram de carne de miel nu va depăși 25 de lei, ca și anul trecut. În piețe nu sunt adevărații producători, ci intermediarii, și aici este problema. Producătorii nu au timp să stea 365 de zile pe an în piețe”, a declarat ieri pentru Agerpres președintele Marcel Andrei.
Deja la primul târg de miei și oi eco din județul Sibiu, care a fost organizat duminică în localitatea Vurpăr de pe Valea Hârtibaciului, prețul pentru un kilogram de carne de miel a fost între 20 și 25 de lei.
Din cei 500.000 de miei de Paști din județul Sibiu din acest an doar 100.000 vor ajunge pe piața internă, întrucât consumul de carne de miel în România este în scădere din cauza reducerii puterii de cumpărare.