O nouă revoluție este pe cale să se producă în alimentația umană, la fel de importantă ca trecerea de la vânătoare la păstorit, relatează publicația New Scientist. „Carnea in vitro”, bună pentru consumul uman, va fi gata pentru a fi consumată în aproximativ șase luni, a declarat Mark Post de la Universitatea din Maastricht la un workshop-ul Invitro Meat: Possibilities And Realities For An Alternative Future Meat Source, desfășurat la Stockholm în perioada 31 august – 2 septembrie.
Recent, savantul olandez a inventat o metodă de cultivare a țesutului muscular în condiții de laborator: se iau celule porcine și se „alimentează” cu ser din embrion de cal. Post a reușit astfel să „crească” fâșii de țesut care amintesc de mușchi, cu lungimea de 2,5 cm și lățimea de 0,7 cm. Beneficiind de finanțare din partea unui filantrop ce a dorit să rămână anonim, Post se pregătește să treacă la „cultivarea” cărnii de vită. „Sper că vom avea un hamburger în câțiva ani”, a mai declarat el.
Numai că nimeni nu știe dacă va fi gustos sau nu, pentru că există nicio informație despre gustul produsului obținut, deoarece legislația actuală interzice deocamdată oricui (inclusiv cercetătorilor) consumul acestui tip de carne.
S-au făcut însă deja calcule privitoare la impactul economic. Hanna Tuomisto, de la Universitatea Oxford, estimează că resursele necesare producerii unei tone de carne sintetică vor fi cu mult mai reduse comparativ cu cele trebuincioase producerii unei tone de pui, miel, porc sau vită. „Pentru a da un singur exemplu, carnea de cultură va necesita cu 99% mai puțin teren față de o crescătorie de vite”, a declarat ea.
Hamburger de panda?
Profesorul Stellan Welin, de la Linköping University (Suedia), este de părere că în viitorul apropiat oamenii vor putea foarte ușor să facă rost de carne de animale rare: sintetică, desigur. În mod tradițional, oamenii nu consumă carnea animalelor cele mai gustoase, ci a celor care au putut fi fi mai ușor domesticite. Totuși, profesorul suedez a ridicat și câteva probleme etice legate de producerea acestui tip de carne.
Rămâne întrebarea: când?
O problemă reală rămâne aceea dacă oamenii vor dori să consume carne sintetică. Oricum, utilizarea în alimentație a cărnii „crescute” pe bază de ser din embrion de cal este, după cum spuneam, strict interzisă: există un ușor risc că aceasta să conțină prioni sau alte substanțe toxice. În această situație, o sursă de hrană sigură pentru carnea de laborator – pe bază de alge – încearcă să pună la punct profesorul Joost Teixeira de Mattos de la Universitatea din Amsterdam.
Și, cel puțin deocamdată, prețul acestui nou tip de carne este prohibitiv. Ziariștii de la The Telegraph ne informează, citându-l pe Mark Post, că un hamburger ar putea costa undeva în jur de 250.000 de euro.