• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Aligote Gramma 2011

Jul 17, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Aligote Gramma 2011

Vă povesteam nu demult că prima mea întâlnire cu ediția 2011 a Aligote-ului de la Gramma (sec, DOC-CMD) a avut loc la Zilele Vinul.ro care s-au desfășurat în martie la Iași. Dar, cumva pe fugă fiind atunci, nu apucasem să remarc decât excelenta tipicitate pe care o are acest Aligote de Bucium.

Însă e un vin despre care nu ajunge să amintești așa, în treacăt. Și asta nu doar pentru că versiunea 2009 a fost considerată, la vremea ei, „cel mai bun Aligote din România”. Un titlu cât se poate de neoficial și onorific, dar în primul rând aducător de mari obligații pentru viitor. Care viitor, în condițiile unui dezastruos an viticol 2010, a ajuns să însemne 2011. Adică exact vinul despre care tocmai am început să vorbim.

Iar comparația nu e deloc simplu de făcut, pentru că există destule diferențe între cei doi ani de Aligote. Dacă 2009 era mai delicat și mai grațios, 2011 e impetuos și hotărât, gata să domolească orice rebeliune a indiferent cărui pește din Prut (sau din orice alt punct al rețelei hidrografice românești), fie el făcut plachie, saramură sau prăjit și bălăcindu-se în vreun mujdei. Ca să-l parafrazez pe Păstorel, dacă „bătrânul” era în pantofi de dans, cel nou e în bocanci (atenție, nu în cizme sau ciubote!).

Dar vreau să fiu bine înțeles: Aligote-ul Gramma 2011 rămâne un vin de pe dealurile ieșene, adică suav și elegant, nu se apropie de impetuozitatea și determinarea celui de la Sarica Niculițel (aici vorbesc cam din manual și amintiri, dar sunt semne că în curând vă voi putea oferi și exemple concrete).

Revenind însă la paharele noastre, trebuie să remarc culoarea galben-verzuie, deschisă și strălucitoare, nasul ierbos, floral și un pic citric, gustul rotund și decis, cu o ușoară adiere de gutuie, și finalul lung și plăcut. Aciditatea excelentă îi dă o mare prospețime, iar alcoolul (13%) e cât se poate de bine integrat și nu iese la iveală nici măcar dacă te iei cu vorba și vinul apucă să se încălzească un pic în pahar.

Cât despre menirea lui pe mesele noastre, ați înțeles deja că strigă după pește, iar peștele plânge după el. Însă va fi un companion bun și pentru niște pui pregătit mai brutal (genul șnițel sau la ceaun cu mujdei, dar și saramură), pentru că e numai bun să se lupte cu succes atât cu prăjeala, cât mai ales cu mujdeiul.

A, iar pariul tinerei crame ieșene a fost câștigat: Aligote-ul se menține la același înalt nivel calitativ. Acuma, că unii vor prefera versiunea 2011, iar alții se vor gândi nostalgic la varianta 2009, e o chestie care ține de gustul cât se poate de personal al fiecăruia. Dacă interesează pe cineva, mie îmi plac la fel de mult amândouă (chiar dacă din motive diferite!).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Aligoté 2009 DOC-CMD, sec, Gramma-Casa Olteanu, Bucium-Iași Cuvee Visan 2011Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu Feteasca Regala Gramma 2011Fetească Regală Gramma 2011 Cuvee Visan 2013Cuvée Vișan 2013, Gramma

  • Aligote, Bucium, Casa Olteanu, Iasi, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved