Persoanele care consumă zilnic o cantitate mică de curry prezintă probabilități mai mici de a se îmbolnăvi de diabet. Și aceasta chiar dacă, prin stilul de viață și moștenirea genetică, se confruntă cu riscuri crescute de a dezvolta această maladie. Acestea sunt concluziile unei studiu recent, realizat în Thailanda.
Studiul, publicat în Diabetes Care, s-a desfășurat pe parcursul a nouă luni, timp în care voluntarii – 240 de persoane adulte prediabetice (care prezentau niveluri ridicate de zahăr în sânge, fapt care ar fi putut conduce la diabet de tipul II) – au consumat zilnic o anumită cantitate de curcumină sau o substanță placebo.
Curcumina, o substanță prezentă în curcuma, care este un ingredient de bază al tuturor variantelor de curry, este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și este un puternic antioxidant, fiind folositoare în prevenirea unor boli precum cancerul.
Diabetul este, de asemenea, o maladie alimentată de cele două procese – inflamație și oxidarea celulelor.
„Datorită beneficiilor lui și faptului că nu are efecte secundare, propunem ca extractul de curcumină să fie folosit în terapiile de intervenție în rândul populației prediabetice”, a subliniat autorul principal al acestui studiu, Somlak Chuengsamarn, de la Universitatea Srinakharinwirot din Nakomnayok, Thailanda.
În timpul acestui studiu, în rândul celor 119 voluntari care au luat zilnic câte șase capsule cu extract de curcumină (250 mg) nu s-a înregistrat niciun caz de diabet de tipul II, comparativ cu grupul de 116 persoane cărora li s-au administrat capsule placebo, în care s-au înregistrat 19 noi cazuri de diabet.
Suplimentele cu curcumină îmbunătățesc modul de funcționare a beta-celulelor aflate în pancreas și care produc insulină, hormonul responsabil cu reglarea glicemiei. Cercetătorii cred că efectele antiinflamatorii ale curcuminei contribuie la protecția beta-celulelor.
Alți cercetători care nu au fost implicați în acest studiu spun că rezultatele sunt promițătoare. Însă aceștia cred că mai sunt necesare alte studii, pe perioade mai mari, care să confirme aceste rezultate.
Mai multe amănunte despre efectele pozitive ale condimentelor asupra sănătății puteți citi aici.