Un recent studiu american, desfășurat de Universitatea Pennsylvania, arată că adăugarea de condimente în mâncare reduce efectele nefaste ale grăsimilor asupra corpului și recomandă combaterea grăsimilor din farfurie cu condimente, scrie site-ul femina.ch.
Condimentarea mâncărurilor cu scorțișoară, ardei iute sau piper ar putea ajuta la combaterea efectelor negative ale mâncărurilor bogate în grăsimi, arată studiul publicat în cursul acestei luni în revista Journal of Nutrition. Potrivit cercetătorilor de la Pennsylvania State University, adăugarea de condimente în mâncărurile foarte grase contribuie la reducerea trigliceridelor cu 30%. Trigliceridele sunt un tip de grăsimi care se depistează în sânge.
În cadrul experimentului, cercetătorii au hrănit șase persoane supraponderale, sănătoase, având între 30 și 65 de ani, cu pui cu curry, pâine italienească cu verdețuri și biscuiți cu scorțișoară. Al doilea grup a primit același fel de mâncare, dar condimentat cu două lingurițe de rozmarin, oregano, scorțișoară, curcuma, piper, cuișoare, praf de usturoi și ardei iute. Au fost ales aceste condimente pentru marea lor concentrație de antioxidanți.
Cercetătorii au luat sânge participanților din 30 în 30 de minute timp de trei ore și au constatat că antioxidanții prezenți în condimente au dus la creșterea activității sanguine cu 13% și la scăderea cu 20% a răspunsului la insulină. Ei mai arată că antioxidanții pot contribui la combaterea efectelor nocive ale bolilor cronice, cum ar fi afecțiunile cardiace, artrita sau diabetul, produse de presiunea oxidantă.
Un alt studiu, realizat de Universitatea Georgia, demonstrase deja cum condimente ca scorțișoara, cuișoarele, oregano și salvia pot reduce leziunile țesuturilor și inflamațiile produse de nivelul ridicat de zahăr din sânge. (Agerpres)