O reteta clasica de post, care ne invata cam cat de dumnezeiesc de bune pot fi niste pardalnice de ciuperci daca bagate in oala cu simtul raspunderii. Principalul tertip in toata afacerea este ca respectivele ciuperci sa fie de padure si din mai multe soiuri, amestecate. Daca n-aveti incotro, amestecati champignon si pleurotus (obligatoriu proaspete), dar tare bine ar fi sa aveti la indemana macar ceva hribi uscati, ca-i pacat altfel (tot bun va fi, dar nu la fel de). Gata cu taclalele, sa trecem la treaba.
Pentru 6 persoane, ne trebuie 1 kg de ciuperci proaspete din mai multe soiuri (daca folositi uscate, raportul e, in general, de 1/10), 4 legaturi de ceapa verde, 2 legaturi de usturoi verde, 400 g de rosii (merge si-o conserva italieneasca), 1 legatura de patrunjel, 150 ml ulei (daca nu tineti post, unt), sare si piper.
Curatati ciupercile, spalati-le in jet de apa rece (sau, mai bine, stergeti-le cu servet umezit), scoateti-le de la inmuiat, daca ati folosit si uscate, taiati-le pe toate felii si puneti-le intr-o cratita cu uleiul, sa fiarba inabusit (un paharel de vin alb sec turnat acum in oala n-are ce sa strice, dimpotriva). Cand sunt aproape gata, adaugati verdeturile tocate marunt, sare si piper. Mai lasati-le cateva minute, timp in care curatati rosiile de pielita si seminte, le taiati cubulete si le adaugati in cratita. Inca doua-trei clocote (eventual la cuptor, de ce nu?) si gata.
Serviti-le fierbinti, cu mamaliga si Feteasca Alba.