Adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani, care beau cel puțin trei cești de cafea pe zi, prezintă riscuri de deces mai mici cu aproximativ 10% în raport cu persoanele care nu beau deloc. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de Institutul Național american al Cancerului (NCI), ale cărui rezultate au fost publicate astăzi de New England Journal of Medicine (NEJM).
Studiul a fost realizat cu ajutorul unui chestionar care a fost completat de un număr de 400.000 de persoane (din această categorie de vârstă), în perioada 1995-1996, care au fost apoi urmărite până în 31 decembrie 2008.
Rezultatele arată că persoanele care consumă, în medie, 3 cești de cafea pe zi (normală sau decofeinizată), prezintă un risc mai mic cu 10% (raportat la cei care nu beau deloc cafea) să moară datorită unor afecțiuni cardio-vasculare și respiratorii, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat, infecții, accidente sau răni.
Totuși, cercetătorii au constatat că bărbații prezintă un risc ceva mai mare de cancer; în schimb, în cazul femeilor nu a putut fi făcută nicio legătură între băutul cafelelor și decesele cauzate de această maladie.
Autorii studiului au luat în considerare și alte aspecte, precum tabagismul și alcoolismul, pentru a putea fi siguri că rezultatele nu sunt influențate de alte obiceiuri. Astfel, au arătat ei, multă vreme consumul de cafea a fost considerat nociv, când de fapt cauza reală o constituia obiceiul fumatului la cafea.
Totuși, avertizează cercetătorii, rezultatele sunt mai mult statistice decât științifice și nu se pot pronunța deocamdată, cu certitudine, dacă într-adevăr consumul de cafea prelungește viața.
„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din America, dar legătura dintre consum și riscul de deces nu este încă foarte clară”, a ținut să sublinieze dr. Neal Freedman, principalul autor al acestui studiu.