• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Buciumul începe să-și revină după febra imobiliară

Jul 13, 2011 costachel Interviuri 7


În ultimii 20 de ani, știrile dinspre zona Bucium s-au referit mult prea rar la vinuri. În schimb, au fost pline ziarele cu probleme legate de moșteniri, scandaluri cu împroprietăriri frauduloase și multe, tare multe informații din zona imobiliară. Așa că, vrând-nevrând, din colosul care era înainte de 1989 (1050 ha de vie, 400 ha livezi), societatea actuală ajunsese să lupte mai curând pentru supraviețuire. Se pare însă că această perioadă grea pentru producătorii de vin s-a încheiat și, cum am avut recent ocazia să aflu despre investițiile care sunt acolo în plină derulare, am profitat de prezența oenologului Ilie Ciomaga la degustarea de la Depozitul de Armăsari din Dumbrava ca să vă pot oferi mai multe amănunte despre prezentul și, mai ales, viitorul vinurilor de Bucium.

Tehnologia a fost adusă la zi

Ați făcut multe investiții în ultima vreme, spre ce sectoare au fost ele direcționate?

În principal s-a mers pe modernizarea vechii secții de șampanie, pentru că noua cramă va fi pe acea locație. Atât partea de vinificație primară, cât și cele de maturare și îmbuteliere, atât la vinurile liniștite, cât și la spumante și spumoase. Această investiție a pornit de la zero, de la canalizare, practic, și încă se lucrează. Cu această ocazie vom face și modernizarea sistemului de răcire pentru fermentarea controlată, pentru detartrarea vinurilor și, în special, pentru prepararea spumantelor.

Dacă investițiile au fost în tehnologie…

Aproape numai în tehnologie…

…la noi game de vinuri ne putem aștepta?

Deocamdată, din punct de vedere al calității, lucrurile nu se vor schimba, decât în bine (zâmbește). Sigur, vinurile sunt la un nivel de calitate destul de bun, însă tehnologiile trebuiau schimbate, fiindcă erau depășite moral.

La partea de distilate se schimbă ceva?

Încă nu, pentru că nu există, din păcate, o piață pentru rachiurile naturale. Se preferă „băuturile casei”, votca… Iar rachiurile sunt și băuturi accizabile, mai sunt și alte probleme, și la un moment dat ajungi la concluzia că nu merită să investești. Deși se știe, Buciumul este printre puținele crame care are distilerie cu instalație de tip Charente…

Vremuri grele pentru vinurile seci

Întorcându-ne la vin, am o curiozitate: unde a dispărut Traminerul, de ce nu mai există acum decât printre vinurile de colecție?

Păi au fost în jur de 4,5 ha de Traminer la ferma Vișani, s-a retrocedat terenul, iar moștenitorii l-au vândut, n-au fost interesați să facă vin.

Și vița s-a tăiat?

Cam da… Au mai rămas cam 2,5 ha de Traminer în plantație cu Riesling, și e un băiat de nota 10 acolo, un bun viticultor, Mihai Țibu, cred că-l cunoașteți…

Ne știm, cum să nu, am și scris despre ceea ce face….

… ei, și la el am făcut anul trecut un Traminer. Chiar dacă nu-s cantități mari, poate fac anul ăsta o șampanie din Traminer.

O durere personală: Fetească Albă seacă de ce nu mai faceți?

Fetească Albă seacă este, dar piața cere demisec-demidulce. La noi consumul este de 15, maximum 20% vin sec.

Deci seci rămân doar Aligoté-ul, Feteasca Regală…

Aligoté-ul merge acuma în special spre șampanizare și pentru vinul spumos.

Și Regala?

Feteasca Regală va rămâne acel DOC sec, pentru că e un vin elegant, căruia îi stă bine sec.

Viitor frumos pentru Feteasca Neagră

Dar o Fetească Neagră care să nu fie dulce?

Din aceleași considerente, Feteasca Neagră se cere, în special, ca vin demidulce. Numai că aici lucrurile se vor schimba curând, în zona Șuletea suntem deja în proces de replantare, vor fi acolo 25 de ha de Fetească Neagră, pe lângă cea deja existentă. Vreau ca la anul să scot o Fetească Neagră seacă.

Adică Feteasca Neagră 2011…

Da, cea în gama de vârf va fi seacă, deoarece, de la Vrancea încoace, e singura cu DOC și-ar fi păcat să n-o onorăm cum se cuvine. Peste câțiva ani vor intra și alte plantații, dar până atunci…

Dacă tot am ajuns aici, să nu uit: bani pentru replantări v-au mai rămas?

Da, vom întineri și vița, și în reconversie vom merge pe soiuri autohtone: de Fetească Neagră v-am spus, vom mai pune Fetească Albă, Regală…

Putem spera, în concluzie, că, după atâția ani de peripeții, a intrat Buciumul într-o zodie mai liniștită?

Ei, da, dar tot n-am stat nici anii aceștia, ne-am orientat spre alte zone, avem colaboratori cu care lucrăm, plus Stațiunile de Cercetări de la Perieni și Tg. Bujor, au vii bune, sunt din zona Moldovei, ei vor produce sub consilierea noastră și vom scoate vinurile din Dealurile Moldovei. Dar DOC-ul va fi Bucium!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Toamna in rosuÎncepe Toamna în Roșu! Vintest 2012 deschidereaConcluzii după Salonul Național de Vinuri al României – Vintest 2012 Kim Jong-il face reclamă după moarte la Hennessy Paradis Concluzii după BioFach 2012: progresăm, dar…

  • Aligote, Bucium, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Ilie Ciomaga, interviu, Traminer

7 thoughts on “Buciumul începe să-și revină după febra imobiliară”

  1. Gurmandel 13/07/2011 at 11:01

    Suna bine! Si au avut o feteasca neagra buna pe vremuri…

    Reply ↓
  2. costachel Post author13/07/2011 at 11:23

    Sa speram, am auzit vorbe frumoase despre ce se intampla la Suletea 🙂

    Reply ↓
  3. catalin paduraru 13/07/2011 at 11:53

    of!in sfarsit,o veste buna de la Bucium! Doamne-ajuta!

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/07/2011 at 12:01

      @Catalin: Asa am zis si eu 🙂

      @Traian: Dacă tot iese dulce, apai sa stim de ce 😀

      Reply ↓
  4. Traian 13/07/2011 at 12:00

    La Suletea este un potential fantastic pentru F.neagra!!! Astept cu interes, dar va fi greu de obtinut un vin sec. In 2009, la 27 sept avea acumulari de zaharuri de 310g/litrul de must, iar daca se recolteaza mai devreme nu va atinge maturitatea fenolica si va da un vin slab colorat. Dar certitudinea ca va iesi vin bun ramane in continuare. La mai mare si sa auzim de bine!!!

    Reply ↓
  5. Tudor 14/07/2011 at 14:49

    Vinuri seci!!
    Vrem vinuri seci usor aromate…
    Nu este vinzare? Strang acus sute de semnaturi…

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/07/2011 at 19:08

      Pune-ma si pe mine pe lista 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved