Confruntați din ce în ce mai des cu fenomene meteo extreme, cultivatorii de cafea din Columbia au apelat la genetică pentru a-și salva producția.
Columbia este numărul unu mondial în producția de cafea premium Arabica, însă în ultimii trei ani a suferit pierderi importante din cauza schimbărilor climatice. Ploile abundente au condus la intensificarea atacurilor de roya, o ciupercă care atacă frunzele plantelor de cafea, putând compromite întreaga cultură.
„Deși am făcut toate lucrările de fertilizare și control al sănătății plantelor, nu putem face nimic în legătură cu ploaia. Precipitațiile au determinat o scădere de 30 până la 40% din producția de cafea”, susțin fermierii din provincia Huila.
Pentru a combate atacurile de roya, au fost create opt soiuri rezistente la această ciupercă. „Arborele de cafea are nevoie de multă lumină, însă ceața ce apare în sezonul ploios împiedică fotosinteza. De asemenea, în ultimii ani temperatura a scăzut în medie cu un grad”, spun producătorii de cafea.