Zic în avanpremieră deoarece noua gamă exclusiv Horeca a producătorului din Averești va fi lansată oficial la Goodwine, adică peste câteva zile. Dar am zis că poate vreți să știți un pic mai devreme ce veți găsi în respectivele sticle. Așa că, profitând de amabilitatea celor de la cramă, care mi-au trimis sticlele ce se lăfăie în poza de mai sus, m-am pus pe treabă, ca să am ce să vă povestesc.
Despre Zghihara 2014 trebuie să vă spun în primul rând că e foarte proaspătă și, în același timp, rotundă, cu un corp ceva mai plin decât ne-am putea aștepta de la soiul ăsta. Aroma de măr verde, deși e solistă, nu e atotcuprinzătoare, există și o notă olfactivă florală, ceva fructe albe, în nas și în gust, plus câteva citrice (gust și postgust). Vin de aperitive, de pui, de salate, legume și tocănițe, dar și de băut pur și simplu cu prietenii, mai ales când e cald afară.
Aligoté 2015 va reprezenta, sunt sigur, o plăcută surpriză pentru iubitorii acestui soi, dar nu numai. Ba chiar aș spune că e o variantă numai bună de oferit celor care nu îndrăgesc din cale-afară acest vin. Și asta pentru că notele ierboase specifice se lasă dominate de un mare ansamblu fructat, gustul e mai prietenos, de Lume Nouă, aș zice, iar postgustul citric, lung și plăcut, completează fericit această variantă de Aligoté, clar ieșită de sub zodia exclusivă a peștelui prăjit cu mujdei. Altminteri, tot lângă pește (și fructe de mare ori de baltă) se va simți cel mai bine acest vin, doar că raza de acțiune va fi sensibil mai largă.
Cât despre Busuioaca de Bohotin 2015 trebuie să știți de la bun început că o fi ea demidulce dar, din cauza acidității specifice zonei, o veți simți mai curând ca făcând parte din categoria demisec. Olfactiv, oferă mai întâi un buchet de trandafiri, urmat de un pluton de fructe roșii și câteva fructe albe (să zic pere busuioace? Am zis!). Există și-un pic de busuioc, dar timid și cam pus la colț de impetuozitatea ansamblului. Gustul e, după cum spuneam proaspăt, aciditatea e bine îmbinată cu zaharurile, iar corpul, fără să fie prea zdravăn (nici n-ar avea de ce!) e rotund. Postgustul e destul de lung și își face apariția și o notă discretă de busuioc. Vin de desert, firește, dar mai ales pentru dulciurile pe bază de fructe, împreună cu care își va pune optim în valoare prospețimea.
Am fost si eu la Romexpo la Goodwine si mi-a placut foarte mult Zghihara. Abia astept sa-l gasesc si in comert, momentan nu l-am vazut pe nicaieri.