• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sărmăluțele-n foi de viță ale Agathei Christie

Jun 20, 2011 costachel Mozaic, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu orez, Rețete cu ouă, Rețete de tocături, Rețete de vedete 2


Anne Martinetti și François Rivière au publicat, în 2005, o inedită carte de bucate: Crèmes et châtiments, Recettes délicieuses et criminelles d’Agatha Christie. Și firește că se face și o trimitere la faptul că, de multe ori, arma crimei este, în romanele celebrei scriitoare, un fel de mâncare sau o băutură, bine „condimentată” cu arsenic ori altele asemenea. Dar, fără aceste „adaosuri”, a rezultat o carte de bucate tare interesantă, atât cu rețete foarte „british”, cât și cu mâncăruri internaționale. Multe dintre ele orientale, fiindcă marea doamnă a literaturii polițiste și-a însoțit deseori soțul, arheolog de meserie, pe șantierele Orientului Mijlociu.

În această categorie s-ar încadra rețeta aleasă pentru exemplificare. Niște sărmăluțe cu ciuperci, în principiu, dar cu destule ingrediente surpriză pentru noi (ceea ce nu face însă altceva decât să demonstreze că versiunea românească a sarmalelor e a noastră și numai a noastră).

Așadar, deschidem cartea la pagina 138 și citim:

16 foi de viță,
250 g ciuperci,
2 cepe,
50 g orez,
2 ouă,
4 măsline (fără sâmburi),
sare,
piper,
boia,
4 linguri de ulei de măsline,
1/2 cub de supă de pui (ingredientele sunt pentru 4 persoane, dar probabil că ați ghicit deja).

Opăriți scurt frunzele de viță (1 minut), ca să se înmoaie, și uscați-le bine. Fierbeți ouăle tari, curățați-le, zdrobiți-le cu furculița și amestecați-le cu ceapa tocată și măslinele așijderea. Puneți-le la călit într-o tigaie în care ați încins, în prealabil, uleiul. Curățați repede ciupercile, tocați-le și adăugați-le peste restul ingredientelor.

Fierbeți orezul (nu chiar de tot), puneți-l și pe el în tigaie, și asezonați cu sare, piper și boia. Stingeți focul, lăsați umplutura să se răcorească un pic.

Întindeți foile de viță, puneți puțină umplutură în mijloc, împăturiți și legați cu sfoară (așa zice Agathe Christie, așa vă povestesc și eu!). Puneți-le într-o cratiță unsă cu ulei, căliți-le 5 minute și stingeți cu 1/4 litru de supă de pui, obținută din cub. Capacul deasupra și lăsați sarmalele să fiarbă 1 oră.

Serviți-le calde sau reci, însoțite, de pildă, de o salată de roșii (iarăși, așa scrie, așa traduc!)

Acuma, sigur, nu știu dacă pe meleagurile mioritice o să respecte cineva rețeta asta ad litteram, dar câteva idei (mai ales pentru vegetarieni) cred că tot am dat. Cât despre vin, nu știu ce să zic, aș miza pe un Sauvignon Blanc, dar mai multe am să vă spun când am să fac și eu o variantă cât de cât apropiată.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vlad MusatescuSarmalutele batranesti ale Maritei Nachtigal Mușchi de vită cu ciuperci pe canapeaMușchi de vită cu ciuperci pe canapea Sărmăluțe-n foi de viță, versiunea Păstorel Sarmale in foi de varza pastorelSărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel

  • Agatha Christie, ciuperci, foi de vita, masline, orez, oua, sarmale

2 thoughts on “Sărmăluțele-n foi de viță ale Agathei Christie”

  1. aphextwinz 20/06/2011 at 16:23

    Dvs aveti ceva cu mine. In nemernicia mea sunt mare fan al AC si iaac habar nu aveam de aceasta carte. Multam de articol, eu personal.

    ps: am vazut la mai multe popoare treaba cu legatul foilor de sarmale, indiferent din ce sunt, cu sfoara.

    Reply ↓
  2. costachel Post author21/06/2011 at 10:37

    Asijderea nemernic, la fel de mare fan 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved