O rețetă tare simplă și foc de gustoasă, acest mușchi de vită cu ciuperci pe canapea. Și pe deasupra mai e și spectaculoasă, așa că ne putem gândi la ea chiar și pentru mesele mai festive (nu neapărat cele care se apropie). Hai să vedem mai exact despre ce-i vorba.
600 g mușchi de vită, tăiat în 4 felii frumoase, 4 fâșii lungi de costiță (bacon, pancetta etc.), neafumată, 300 g ciuperci congelate (de preferință din cele amestecate), 1-2 căței de usturoi, 50 g unt, 1 pachet de aluat franțuzesc, 1 legătură mică de pătrunjel, sare și piper.
Mai întâi curățați (dacă-i cazul) feliile de mușchi de vită. Sărați-le, piperați-le și înfășurați-le pe circumferință cu fâșiile de costiță. Legați cu sfoară sau fixați cu o scobitoare.
Desfaceți ruloul de aluat pe masa de lucru, presărată cu puțină făină (nu-l întindeți!). Tăiați-l în cruce, în așa fel încât să obțineți 4 canapele. Puneți-le la copt, în tava tapetată cu pergament, în cuptorul încins la 180ºC. Ungeți-le cu puțin unt topit (cam 20 g) și coaceți-le aproximativ 20 de minute (sau până când s-au aurit frumos).
Încingeți restul de unt într-o tigaie. Căliți ușor usturoiul mărunțit, puneți și ciupercile (așa, congelate) și căliți totul aproximativ 20 de minute. Sărați, piperați, presărați pătrunjelul spălat, curățat și tocat mărunt.
Încingeți bine grătarul de pus pe aragaz (sau grill-ul cuptorului) și frigeți repede feliile de mușchi pe fiecare parte. Hai să zicem câte 5 minute, dar fiecare își are gusturile personale, drept pentru care nu insist.
În fine, puneți pe fiecare farfurie câte o „canapea”, așezați în centru câte o felie de mușchi de vită (ați eliminat sfoara/scobitoarea, da?), distribuiți echitabil deasupra ciupercile și serviți imediat.
Cât despre vin, doar scriind rețeta asta și mi s-a făcut (din nou!) o poftă nebună de-un Cabernet. Dar puteți turna în pahare și alte vinuri roșii hotărâte și bățoase, că tare se mai bucură un mușchi de vită cu ciuperci (sau fără!) când dă de ele.