Sigur, poate părea destul de ciudat că mă apuc să gust (și să scriu despre) vinuri văratice când încă e zăpadă afară. A fost mai întâi cazul cu Mustoasa Cocoșul, la fel se întâmplă și cu Șarba de față. Dar, trecând peste aspectul ăsta, trebuie să spun repede că întâlnirea (prima!) cu varianta produsă de Crama Gârboiu a fost una chiar foarte plăcută. Cu atât mai mult cu cât, până acum, dintre vinurile producătorului vrâncean nu băusem decât Feteasca Neagră (tot 2009), drept pentru care aș putea zice că premiera se extinde asupra tuturor albelor. Dar, în fine, gata cu vorbăria (că poate vă e sete!), mai zic doar că vorbim despre un vin medaliat (bine i-au făcut!) cu argint la Premiile de Excelență Vinul.ro 2010 și cu asta basta, ne ocupăm de ce-avem în pahar.
Mirosul e unul tare plăcut și rafinat, mai ales floral (firește!), dar celebra aromă de petale de trandafiri se simte discret și mai în spate, ceea ce, sincer, m-a bucurat. Nu de alta, dar încă am proaspete în memorie siropurile vândute sub numele de Șarbă care duhneau a esență bulgărească (cititorii trecuți de o anumită vârstă presupun că știu la ce mă refer). Nu, mai curând mușețel, soc, ceva fructe (mere verzi, puțină piersică), abia după aceea vine și trandafirul, mai ales dacă rotiți paharul ceva mai temeinic.
Prima gură e absolut explozivă (de arome vorbesc, nu de alcool sau de aciditate). Care aciditate, că tot veni vorba, e cât se poate de bună pentru un vin ușor, de vară (dar dacă spun „ușor”, vă rog să nu înțelegeți „subțire”, că nu e, corpul e destul de robust, bașca rotund, pentru categoria asta).
Postgustul nu e din cale-afară de lung, dar e bun și te împinge repede la păcatul celui de-al doilea pahar. Și tot așa.
Vreți și-o concluzie? Atunci rețineți: un vin chiar bun, elegant și plăcut (mare căutare ar trebui să aibă la vară pentru discuțiile dintre prieteni!), care se va potrivi de minune cu niște aperitive ușoare și cu mâncărurile de legume care vin acuși pe bandă rulantă.
Acum înțelegeți de ce-am scris despre el taman acum?
I-o nu-s experta in vinuri,dar placandu-mi parfumurile,am citit cu mare placere postul tau!normal ca de vinul sarba n-am auzit pana acum.da’cum am zis nu ma pricep!
Am gustat-o la precedentul goodwine si este o noua reusita. Pacat ca vine cu vreun an intarziere. Nu stiu ce motive or avea.
Pai taman discutam cu ei pe Facebook probleme asemanatoare (despre Bacante), cica pe la distributie ar fi problemele. Mai mult n-as sti ce sa spun…
Ne-ai spus acum ca sa ne facem ceva provizii, corect? 🙂
Iti place, sper, cat de atent si grijuliu sunt! 😀
Super mult!
I-o nu-s experta in vinuri,dar placandu-mi parfumurile,am citit cu mare placere postul tau!normal ca de vinul sarba n-am auzit pana acum.da’cum am zis nu ma pricep!
Merita sa-l si gusti, nu doar sa auzi despre el 🙂