• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Șarbă Livia 2009, DOC Cotești

Mar 04, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 7


Sigur, poate părea destul de ciudat că mă apuc să gust (și să scriu despre) vinuri văratice când încă e zăpadă afară. A fost mai întâi cazul cu Mustoasa Cocoșul, la fel se întâmplă și cu Șarba de față. Dar, trecând peste aspectul ăsta, trebuie să spun repede că întâlnirea (prima!) cu varianta produsă de Crama Gârboiu a fost una chiar foarte plăcută. Cu atât mai mult cu cât, până acum, dintre vinurile producătorului vrâncean nu băusem decât Feteasca Neagră (tot 2009), drept pentru care aș putea zice că premiera se extinde asupra tuturor albelor. Dar, în fine, gata cu vorbăria (că poate vă e sete!), mai zic doar că vorbim despre un vin medaliat (bine i-au făcut!) cu argint la Premiile de Excelență Vinul.ro 2010 și cu asta basta, ne ocupăm de ce-avem în pahar.

Mirosul e unul tare plăcut și rafinat, mai ales floral (firește!), dar celebra aromă de petale de trandafiri se simte discret și mai în spate, ceea ce, sincer, m-a bucurat. Nu de alta, dar încă am proaspete în memorie siropurile vândute sub numele de Șarbă care duhneau a esență bulgărească (cititorii trecuți de o anumită vârstă presupun că știu la ce mă refer). Nu, mai curând mușețel, soc, ceva fructe (mere verzi, puțină piersică), abia după aceea vine și trandafirul, mai ales dacă rotiți paharul ceva mai temeinic.

Prima gură e absolut explozivă (de arome vorbesc, nu de alcool sau de aciditate). Care aciditate, că tot veni vorba, e cât se poate de bună pentru un vin ușor, de vară (dar dacă spun „ușor”, vă rog să nu înțelegeți „subțire”, că nu e, corpul e destul de robust, bașca rotund, pentru categoria asta).

Postgustul nu e din cale-afară de lung, dar e bun și te împinge repede la păcatul celui de-al doilea pahar. Și tot așa.

Vreți și-o concluzie? Atunci rețineți: un vin chiar bun, elegant și plăcut (mare căutare ar trebui să aibă la vară pentru discuțiile dintre prieteni!), care se va potrivi de minune cu niște aperitive ușoare și cu mâncărurile de legume care vin acuși pe bandă rulantă.

Acum înțelegeți de ce-am scris despre el taman acum?

S-ar putea să vă intereseze și:

Plăvaie, Livia, 2010, IG Dealurile Vrancei Sarba de Odobesti 2008 Domeniile Samburesti, Cabernet Sauvignon, 2009, DOC-CMD, sec Castellroig Xarello 2009Castellroig Xarel-lo 2009

  • Cotesti, degustari, Girboiu, Sarba, vin

7 thoughts on “Șarbă Livia 2009, DOC Cotești”

  1. George Mitea 04/03/2011 at 14:24

    Am gustat-o la precedentul goodwine si este o noua reusita. Pacat ca vine cu vreun an intarziere. Nu stiu ce motive or avea.

    Reply ↓
  2. costachel Post author04/03/2011 at 14:27

    Pai taman discutam cu ei pe Facebook probleme asemanatoare (despre Bacante), cica pe la distributie ar fi problemele. Mai mult n-as sti ce sa spun…

    Reply ↓
  3. Moi maitre 04/03/2011 at 14:47

    Ne-ai spus acum ca sa ne facem ceva provizii, corect? 🙂

    Reply ↓
  4. costachel Post author04/03/2011 at 14:52

    Iti place, sper, cat de atent si grijuliu sunt! 😀

    Reply ↓
  5. Moi maitre 04/03/2011 at 16:24

    Super mult!

    Reply ↓
  6. pansy 05/03/2011 at 21:37

    I-o nu-s experta in vinuri,dar placandu-mi parfumurile,am citit cu mare placere postul tau!normal ca de vinul sarba n-am auzit pana acum.da’cum am zis nu ma pricep!

    Reply ↓
  7. costachel Post author06/03/2011 at 07:49

    Merita sa-l si gusti, nu doar sa auzi despre el 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved