• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Primul studiu care zdruncină din temelii industria OMG

Sep 20, 2012 costachel Știri 3


Efectele OMG

Un uriaș scandal internațional a izbucnit în domeniul securității alimentare, după ce oameni de știință francezi au dezvăluit rezultatele unui studiu asupra șobolanilor hrăniți cu porumb modificat genetic. Studiul a provocat critici dure din partea altor experți, susținători ai Organismelor Modificate Genetic (OMG) care, evident, au pus la îndoială metodele de cercetare.

Rozătoarelor le-a fost dat să mănânce porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto. La capătul acestui experiment, șobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.

La vremea respectivă, Comisia Europeană a autorizat achiziția și cultivarea în Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv că nu existau suficiente dovezi științifice care să probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sănătatea umană.

„Pentru prima oară în lume, un organism modificat genetic (OMG) și pesticidul utilizat împreună cu el au fost evaluate din punctul de vedere al efectelor asupra sănătății pe o perioadă mai lungă de timp și mai deplin decât au făcut anterior reprezentanți ai unor guverne și industriei alimentare. Rezultatele sunt alarmante”, a declarat profesorul Gilles-Eric Seralini, de la Universitatea din Caen, conducătorul proiectului de cercetare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent, a declarat în acest context:

„Am fost informați din presă cu privire la un astfel de studiu. Dacă suntem familiarizați cu el? Nu! Dar vom examina problema. Comisia Europeană a solicitat deja Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară să se ocupe de această cercetare, ale cărei concluzii îi vor fi puse la dispoziție”.

Vincent a mai adăugat că orice produs modificat genetic pus în vânzare în UE este obligatoriu supus unor investigații pe o durată de trei luni înainte de a fi scos pe piață. În replică, jurnaliștii i-au atras acestuia atenția că experimentul pe rozătoare a durat doi ani.

În total, acest experiment a cuprins 200 de șobolani, care au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a primit ca hrană porumb modificat genetic. Rozătoarelor din al doilea grup le-a fost administrat porumb modificat genetic tratat cu cel mai comun erbicid din lume Roundup. Al treilea grup de rozătoare a beneficiat doar de porumb obișnuit tratat cu erbicide.

Studiul a relevat o rată de mortalitate semnificativ mai mare la rozătoarele care au fost hrănite cu porumb modificat genetic tratat cu erbicid în comparație cu șobolanii care au beneficiat de porumb obișnuit. Rozătoarele care au avut în dietă OMG sufereau de tumori mamare, leziuni hepatice și renale severe, conform unei recenzii a experimentului publicat în revista Food and Chemical Toxicology, care a fost prezentat miercuri în cadrul unei conferințe de presă la Londra.

„Criminal este faptul că toate acestea nu au fost testate mai înainte, că autoritățile sanitare nu au cerut studii mai îndelungate și, iată, de 15 ani peste tot în lume se comercializează produse modificate genetic”, a afirmat profesorul Gilles-Eric Seralini.

Prima reacție la acest studiu a venit din Franța, unde ministrul agriculturii Stéphane Le Foll s-a pronunțat pentru o certificare mai riguroasă a OMG-urilor în UE.

Cunoscutul militant împotriva OMG-urilor, deputatul José Bové (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Franța din Parlamentul European) a cerut Bruxellesului „interzicerea imediată a utilizării unor astfel de culturi” în Europa.

Interesant este și faptul că acest studiu, desfășurat în condiții de cvasi-clandestinitate (datorită enormelor interese financiare existente) a fost finanțat, printre alții, de Auchan și Carrefour, care s-au aliat cu această ocazie, pentru a preîntâmpina orice nou scandal alimentar care le-ar putea afecta. Încă n-au uitat pierderile suferite cu ocazia „vacilor nebune”.

Foto: tempsreel.nouvelobs.com

S-ar putea să vă intereseze și:

Mâncăm, fără să știm, alimente care conțin OMG-uri? Tipuri de dop de vinDop de plută, dop sintetic sau screw-cap? Primul studiu științific a început deja UE îngheață aprobarea culturilor modificate genetic. Dar numai până în 2014 Porumb modificat geneticComisia Europeană a dat undă verde porumbului modificat genetic

  • Franta, Monsanto, OMG, Seralini, studiu

3 thoughts on “Primul studiu care zdruncină din temelii industria OMG”

  1. Gurmandel 20/09/2012 at 17:43

    Astia sint in razboi cu toata planeta… I-as condamna sa-si manince produsele pina la sfirsitul vietii lor mizerabile… si Tabara Valeriu, mare sustinator al OMG din perioada in care era ministru… Sint curios cit a costat colaborarea lui…

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/09/2012 at 08:12

      Adaugă-l pe listă și pe succesorul Fuia. Tot Monsanto și el…

      Reply ↓
  2. aphextwinz 21/09/2012 at 08:26

    Msi e o chestie curioasa (asta in cazul in care datele sunt corecte, ca nici asta nu avem de unde sti).

    De fapt lasa ca reiterez dincolo sa nu va incarc pagina, eu am avut un soarece, cobai care a trait dublu decat varsta normala si un papagal care a dus-o 15 ani. De si cica traiesc maxim 10. Lasati ca scriu dincolo si bag link incoace.

    Sanatate!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved