• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

UE îngheață aprobarea culturilor modificate genetic. Dar numai până în 2014

Jan 23, 2013 costachel Mozaic, Nutritie 0


Porumb modificat genetic

Comisia Europeană a decis să înghețe, până la sfârșitul mandatului său, în 2014, procesul de autorizare a cultivării în Uniunea Europeană a organismelor modificate genetic (OMG), în încercarea de a ajunge la o soluție cu statele membre, transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Dacă dorește, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui soi de soia modificat genetic și a șase soiuri de porumb modificat genetic, printre care și MON810, dar nu va face acest lucru”, a declarat marți Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg. „Prioritatea comisarului Tonio Borg este relansarea negocierilor cu statele membre pe baza propunerii predecesorului său”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Autorizarea culturilor modificate genetic este un subiect de dispută între Comisia Europeană și statele membre. Opt țări (Franța, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Polonia) au adoptat o serie de prevederi care le permit să blocheze cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.

Președintele CE, José Manuel Barroso, a încercat să anuleze aceste clauze, dar ideea sa a fost respinsă de statele membre.

În ultimii 14 ani, doar două tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultură în UE: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, și soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.

Procesul de evaluare a solicitărilor de autorizare a cultivării și comercializării OMG-urilor presupune patru etape: consultarea Autorității Europene pentru Securitate Alimentară (AESP), cerere de autorizare adresată statelor membre pe baza unui aviz favorabil obținut în prealabil de la AESP, procedura de apel dacă nicio majoritate calificată nu rezultă între statele membre. Dacă situația persistă, decizia finală revine Comisiei Europene.

AESP este autoritatea competentă la nivel european în materie de securitate alimentară, iar recomandările sale determină autorizațiile de comercializare și cultivare a organismelor modificate genetic.

Până în prezent, AESP nu a dat niciodată un aviz negativ pentru OMG-uri, iar la nivelul statelor membre ale UE nu s-a întrunit niciodată majoritatea calificată necesară interzicerii sau autorizării acestora.

Mai multe detalii despre poziția pro-OMG a AESP, inclusiv în legătură cu recentul studiu al profesorului francez Gilles-Eric Seralini, găsiți aici.

Foto: monsanto.mediaroom.com

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Încă o barieră în calea organismelor modificate genetic Valeriu Tabara OMGWikileaks confirmă: Tabără ține morțiș să ne bage pe gât organisme modificate genetic Prop37De ce a căzut Prop 37? O poveste despre organisme modificate genetic, bani și minciuni Gilles-Eric Seralini OMGUE, prin AESP, spune în continuare că porumbul modificat genetic e bun pentru noi

  • AESP, Monsanto, OMG, UE

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved