Comisia Europeană a decis să înghețe, până la sfârșitul mandatului său, în 2014, procesul de autorizare a cultivării în Uniunea Europeană a organismelor modificate genetic (OMG), în încercarea de a ajunge la o soluție cu statele membre, transmite AFP, preluat de Agerpres.
„Dacă dorește, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui soi de soia modificat genetic și a șase soiuri de porumb modificat genetic, printre care și MON810, dar nu va face acest lucru”, a declarat marți Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg. „Prioritatea comisarului Tonio Borg este relansarea negocierilor cu statele membre pe baza propunerii predecesorului său”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Autorizarea culturilor modificate genetic este un subiect de dispută între Comisia Europeană și statele membre. Opt țări (Franța, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Polonia) au adoptat o serie de prevederi care le permit să blocheze cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.
Președintele CE, José Manuel Barroso, a încercat să anuleze aceste clauze, dar ideea sa a fost respinsă de statele membre.
În ultimii 14 ani, doar două tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultură în UE: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, și soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.
Procesul de evaluare a solicitărilor de autorizare a cultivării și comercializării OMG-urilor presupune patru etape: consultarea Autorității Europene pentru Securitate Alimentară (AESP), cerere de autorizare adresată statelor membre pe baza unui aviz favorabil obținut în prealabil de la AESP, procedura de apel dacă nicio majoritate calificată nu rezultă între statele membre. Dacă situația persistă, decizia finală revine Comisiei Europene.
AESP este autoritatea competentă la nivel european în materie de securitate alimentară, iar recomandările sale determină autorizațiile de comercializare și cultivare a organismelor modificate genetic.
Până în prezent, AESP nu a dat niciodată un aviz negativ pentru OMG-uri, iar la nivelul statelor membre ale UE nu s-a întrunit niciodată majoritatea calificată necesară interzicerii sau autorizării acestora.
Mai multe detalii despre poziția pro-OMG a AESP, inclusiv în legătură cu recentul studiu al profesorului francez Gilles-Eric Seralini, găsiți aici.