Potrivit Center for Environmental Health (CEH), colorantul de caramel utilizat de Pepsi conține încă un nivel prea ridicat de substanțe cancerigene. În luna martie a acestui an, PepsiCo Inc. și Coca-Cola Co. anunțaseră că-și vor schimba formulele pentru a elimina substanțele periculoase din compoziție.
Compusul chimic incriminat este 4-metilimidazol (sau 4-MEI). În conformitate cu afirmațiile CEH, nu s-au mai înregistrat rezultate pozitive în cazul băuturilor fabricate de Coca-Cola, în schimb ele au fost depistate în produsele Pepsi.
În replică, Pepsi a explicat că operațiunea este în curs. Procesul ar fi fost deja încheiat în California, iar până pe 14 februarie 2014 el va fi finalizat pe întreg teritoriul Statelor Unite. Compania a precizat că procesul va fi continuat pe plan mondial, fără să precizeze însă vreun calendar precis al operațiunilor.
Culoarea specifică băuturilor de tip cola se datorează parțial acestui 4-MEI, care se formează în cursul producției colorantului alimentar. Coca-Cola, Pepsi și alți producători insistă asupra faptului că acest compus nu reprezintă niciun pericol asupra sănătății oamenilor, în cazul dozelor mici. Totuși, diverse studii, efectuate pe șoareci de laborator, au demonstrat că, pe termen lung, consumul acestei substanțe poate duce la apariția cancerului pulmonar.