Companiile Coca-Cola și PepsiCo își modifică rețetele de fabricație ale băuturilor lor, reducând nivelul unui colorant chimic caramel pentru a se conforma legislației statului american California, anunță BBC News. În caz contrar, companiile ar fi fost obligate să înscrie pe etichete un avertisment privind potențialul cancerigen al acestor băuturi.
Noile rețete conțin mai puțin 4-metilimidazol (4-MEI), un colorant care dă culoarea caramel a băuturilor și care a fost inclus de statul California pe lista substanțelor carcinogene. Potrivit unei organizații de protecție a consumatorilor, substanța cancerigenă se formează atunci când se utilizează amoniac și/sau sulfiți împreună cu 4-MEI, pentru ca băuturile să capete o culoare brună.
„Deși credem că nu există, pentru sănătatea publică, niciun risc care să justifice o asemenea modificare, le-am cerut furnizorilor noștri de caramel să ia această măsură pentru ca produsele noastre să nu fie supuse obligației unui avertisment nefondat științific”, a declarat Diana Garza-Ciarlante, reprezentată a companiei Coca-Cola, pentru agenția Associated Press.
Un studiu a descoperit o legătură între colorantul în cauză și cancerul la rozătoare, însă, potrivit Asociației americane a producătorilor de băuturi, nu există nicio dovadă că el prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor.
Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) afirmă că o persoană ar trebui să bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusă aceluiași nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator. (Agerpres)