• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

O degustare ADAR cu de toate. Dar mai ales cu vinuri bune

Aug 29, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 7


Degustare ADAR Tomesti

Încheiam textul referitor la vizita de la Averești a ADAR-ului cu promisiunea că n-am să uit să vă povestesc și despre degustarea ce a avut loc a doua zi la Complexul turistic Rodeo din Tomești. O degustare la care, trebuie să recunosc, impresionat de multitudinea de specialiști din jurul meu, am tăcut (aproape!) mâlc. Ceea ce nu mă împiedică, desigur, în deplina libertate pe care mi-o conferă acest spațiu, să vă comunic impresiile mele absolut proprii și personale. Dar s-o luăm pe rând.

Mai întâi niște albe tare bune…

Să fim bine înțeleși, probele au fost multe, nu toate notabile, așa că mă voi limita să vă indic vinurile care mi-au sărit în ochi (pardon, în nas și-n papile!) în mod deosebit.

Printre ele s-au numărat Zghihara de Averești-Huși (dar despre ea, promit o discuție mai pe îndelete) și excelentul Aligoté al aceluiași producător.

Și mă opresc puțin aici ca să vă spun că, dacă de obicei se consideră că un Aligoté bun nu se poate obține în România decât la Iași și la Sarica Niculițel, iacătă că și la Huși (de fapt, oarecum oenologico-istoric vorbind, Pâhnești) putem găsi un exemplar cât se poate de reușit. Pe deasupra, faptul că Avereștiul este situat între cele două zone viticole sus-numite a generat și o micro-dezbatere. Dar n-am reușit să ne punem de acord dacă acest Aligoté e „și-și” sau „nici-nici”.

Tot în categoria vinurilor albe trebuie musai să amintesc un Chardonnay de la Domeniile Anastasia (via e abia în anul al III-lea, drept pentru care verdictul este, deocamdată, „mai mult decât promițător”), dar și cupajul de la același sus-menționat Averești, Cuvée Ave (Fetească Albă + Fetească Regală), un demisec care-și va găsi, probabil, fanii. Chit că, după gustul meu, restul de zahăr e nițel prea mare și prea puțin balansat. Personal, prefer de la ei, când e vorba de cupaje, Cuvée René Faure, dar asta e altă discuție.

Degustare ADAR Tomesti

… apoi două Muscat-uri seci memorabile…

Acuma, sincer, deși nu apucasem să degust vreodată Muscat-ul sec 2010 de la Lacerta, oricum eram ferm convins că Mihai Baniță a făcut încă un vin de excepție. Însă, recunosc, nasul m-a năucit (cu mentă!), iar gustul, chiar dacă un pic de aciditate suplimentară nu cred că i-ar fi stricat, a fost și el la înălțime.

Pe de altă parte, o plăcută surpriză a fost pentru mine Muscatul sec de Ciumbrud 2011, de la Domeniile Boieru, dar asta probabil și pentru că a fost prima mea întâlnire cu vinurile producătorului ardelean (am și transmis felicitările mele juniorului Florin Dănoae). Absolut elegant, cu o aromă fină și delicată, reprezintă încă un argument beton împotriva celor care susțin că vinurile aromate nu pot fi bune decât cu un rest de zahăr. Chiar nu-i adevărat!

… o mare surpriză…

Surpriza degustării a constituit-o (și nu doar pentru mine) un excelent Riesling de Rhin, din Niederösterreich (zona de nord est a Austriei), provenind de la Wine Aid și care, din câte am înțeles, este produs din strugurii recoltați de pe un singur hectar. Așa că este mult prea puțin probabil să mă mai întâlnesc cu el vreodată (deși, mai știi?). Oricum, concluzia tuturor celor prezenți a fost că e foarte bine să ne „calibrăm” cu un asemenea Riesling, mai ales în condițiile în care mulți producători români au început să introducă în cultură (și, implicit, în vinificație), varianta „de Rhin” a acestui soi.

Degustare ADAR Tomesti

… niște roșii delicioase…

La capitolul vinuri roșii, trebuie să remarc Merlot-ul 2009 de la Domeniile Anastasia (Cabernetul lor ceva mai puțin dar, repet, vorbim de vii tinere), un vin care deja e foarte frumos și sunt ferm convins că la anul va fi grozav. Numai răbdare să avem, dar n-o să ne pară absolut deloc rău dacă-l bem și-acum.

Și încă o surpriză foarte frumoasă, un vin de la o cramă despre care abia la Tomești am aflat că există. Merlot 2011 de la Crama Ferdi, vinificat absolut tradițional, este un vin căruia nu i-aș putea reproșa nimic altceva decât că, dacă uit de el în pahar și se încălzește, alcoolul își ițește un pic nasul. Dar nu e vina lui, ci a mea, că mă iau cu vorba. Oricum, un vin excelent, pe care, cu siguranță, îl vor aprecia mulți dintre cei care, la fel ca mine, sunt lejer deranjați de excesele vinificării moderne și tendințele „de lume nouă”.

Și o mică paranteză, chiar gastronomică i-aș putea spune: Fernando Mihăilescu (ați înțeles acum de unde vine „Ferdi”, da?) a fost campion mondial la pescuit de păstrăvi de mare (titlurile naționale nu vi le mai enumăr, că-s prea multe).

… și niște concluzii de un fel aparte

De fapt, extraordinara lecție de modestie care urmează ne-a fost oferită de domnul Dorin Popa la începutul degustării, nu la sfârșit. Dar n-aș putea găsi vreodată o concluzie mai nimerită la nicio discuție despre vin. Așa că sper că mă veți scuza dacă, ignorând cronologia și mutând începutul la sfârșit, voi încheia acest text cu cuvintele introductive ale domniei sale:

„Am 40 de ani de când mă ocup de vin. Și după 40 de ani știu prea puțin.”

Zău dacă aș mai putea adăuga ceva.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotnari ColocviiMai bune și mai puțin bune despre noile vinuri de la Cotnari Marian TimoftiDegustare de vinuri Basilescu la Cafepedia Iaşi Dan Bundur FatumIeșenii s-au convins: bune vinuri mai face Răzvan Macici la M1 Crama Atelier Murfatlar Degustare de vinuri românești la Săptămâna Verde de la Berlin

  • ADAR, Aligote, Averesti, degustari, Domeniile Anastasia, Domeniile Boieru, Domeniile Ferdi, Lacerta winery, Merlot, Muscat Ottonel, Riesling de Rhin, vin, Zghihara

7 thoughts on “O degustare ADAR cu de toate. Dar mai ales cu vinuri bune”

  1. aphextwinz 30/08/2012 at 09:20

    Eu, desi am citit cate ceva despre vinuri (in carti nene Iancule, inainte sa scrie lumea pe ceea ce se cheama internet) recunosc ca domnul Popa a zis-o bine, vinurile, ca si mancarea, nu se pot declara niciodata descoperite, sunt o sursa incitanta de cercetare (din fericire si degustare). Dar marturisesc, in urma articolului, mi-ati facut chef de Zghihara din care am baut o singura data in viata si as vrea sa vad daca e la fel de bun. Nu faceti un concurs cu premii pe care sa il castig? 😀

    Sanatate

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/08/2012 at 10:59

      Aș zice că acum Zghihara e și mai bună 😀 Altminteri concursuri nu prea fac (mai ales că, după commentul ăsta, o să zică lumea că le aranjez 🙂 ), dar poate găsim cumva o soluție…

      Reply ↓
  2. aphextwinz 30/08/2012 at 16:41

    Pai aranjeaza-le nene, mie imi convine 😀

    Glumesc, chiar nu stiu unde s-ar mai gasi. Solutie care se duce pe esofag in vale? Sa vie, ma bag 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/08/2012 at 20:23

      Păi asta-i problema cu Zghihara asta de Averești, că nu se prea găsește. Dar să sperăm că s-a rezolvat problema 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved