Restaurantul danez Noma, din Copenhaga, a fost laureat la începutul săptămânii cu titlul de Cel mai bun restaurant din lume, acordat de revista britanică Restaurant. Condus de Rene Redzepi (foto sus) și considerat portdrapelul curentului gastronomic New Nordic Movement, localul mai primise acest premiu și în anii 2010, 2011 și 2012.
Anul trecut, premiul fusese câștigat de El Celler de Can Roca, dar motivul principal a fost un scandal petrecut în luna februarie 2013, când 63 de persoane care luaseră masa la Noma suferiseră toxiinfecții alimentare. La ediția din acest an, restaurantul din Girona al fraților Roca a trebuit să se mulțumească, din nou, doar cu locul al II-lea
Pe ultima treaptă a podiumului s-a menținut Osteria Francescana a lui Massimo Bottura din Modena (Italia). Urmează în clasament Eleven Madison Park (New York), Dinner by Heston Blumenthal (Londra), Mugaritz (San Sebastián, Spania), D.O.M. (Sao Paolo, Brazilia), Arzak (San Sebastian), Alinea (Chicago) și The Ledbury (Londra).
Primul restaurant francez (Mirazur din Menton) s-a plasat abia pe locul 11, în timp ce faimosul Joël Robuchon s-a clasat abia pe poziția 31 (L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon din Paris).
Acest clasament, realizat în urma voturilor a peste 900 de „experți” internaționali (inclusiv bucătari și critici gastronomici) este cel mai influent în acest moment (dar, în același timp, și cel mai criticat, mai ales în Franța). Fiecare „expert” alege 7 restaurante, singurul criteriu fiind acela că ei trebuie să fi luat masa acolo în ultimele 18 luni înaintea votului.
De când a fost creat, în 2002, doar 5 restaurante au reușit să câștige trofeul de Cel mai bun restaurant din lume. Este vorba despre, pe lângă deja amintitele Noma și El Celler, de El Bulli al lui Ferran Adria (2002, 2006, 2007, 2008, 2009), californianul The French Laundry (2003 și 2004) și Fat Duck al lui Heston Blumenthal (2005).