Să pulverizezi kirsch sau coniac peste clătite? Da, pare mai eficient decât să torni din sticlă. Cam aceasta este ideea de la care au plecat doi iubitori de gastronomie francezi, care au lansat o gamă de pulverizatoare umplute cu distilate franțuzești celebre.
„Am pornit de la ideea de a revigora utilizarea acestor băuturi fine în bucătărie. Ele constituie o parte importantă a patrimoniului nostru culinar”, a declarat pentru AFP Jean-David Camus, co-fondator al Brumes Goourmandes, o companie cu sediul în Beaune (Bourgogne).
Ideea, oricât de insolită ar părea, nu este însă originală. O soluție cumva asemănătoare propune și varianta Demon a sprayului Wahh Quantum Sensations, despre care v-am povestit nu demult.
Diferența constă însă în calitate și varietate. Setul complet este format din trei game: Terroirs de France (pastis, coniac, marc de Bourgogne), Saveurs du Monde (whisky, rom de Martinica) și Eaux de Vie de Fruits (kirsch, poire Williams). Toate băuturile sunt alese cu grijă, majoritatea au denumire de origine controlată, iar producătorii oferă pe site inclusiv note de degustare.
Cei doi întreprinzători, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul băuturilor spirtoase, spun că își selecționează cu mare atenție producătorii și băuturile. Mai mult, ei creează propriile lor „cupaje”, pentru a putea oferi băuturi cât se poate de originale.
„Trebuie să reintroducem, într-o manieră originală, alcoolurile în bucătărie, altfel copiii noștri nu le vor mai folosi”, avertizează Jean-David Camus, care a ținut totodată să sublinieze și pericolul dispariției micilor producători:
„Dacă nu facem nimic, în câțiva ani vor exista în lume 50 de mari mărci de alcool și niciun producător mic.”