Desigur, ca orice top de acest gen, și cel de mai la vale, realizat de cotidianul britanic The Independent, este pe deplin criticabil. Sigur că lipsesc multe brânzeturi care ar fi meritat, și ele, să figureze alături de cele alese, firește că ordinea este cât se poate de subiectivă (și aleatorie), evident că nimeni (cu excepția autoarei, Alice-Azania Jarvis) nu va putea fi vreodată perfect de acord cu selecția. M-am gândit însă că merită să vă prezint și dumneavoastră aceste brânzeturi excelente, măcar pentru scurta prezentare a unor specialități deosebit de gustoase și pentru micro-radiografia implicită a numeroaselor varietăți de brânză franțuzească.
A, și ca să vă fac poftă, evident!
Chevre Premier de Moulis
O brânză de capră din Pirinei, cumva neobișnuită, cu un parfum delicat de alune și crăpături într-o textură, altminteri, moale și untoasă.
Brie de Meaux
Adică Regele brânzeturilor franțuzești (a fost încoronat „Roi des Fromages” la Congresul de la Viena). Și cum despre Brie v-am povestit deja, mă opresc aici.
Berthaut Époisses de Bourgogne
O brânză din Côte-d’Or, din lapte de vacă nepasteurizat, ușor înțepătoare, dar delicioasă. Se spune despre ea că a fost brânza preferată a lui Napoleon Bonaparte.
Crottin de Chavignol
O brânză de capră cu ușoară aromă de alune, a cărei coajă se albăstrește pe măsură ce maturarea avansează. Se poate mânca și singură, dar merge de minune și în salate.
Napoleon – Sud Ouest
Numele nu are legătură cu cel al împăraților francezi, ci a fost numită astfel după muntele din fața fermei unde a fost produsă pentru prima oară. Asemănător cu un Comté, cu un vag parfum de nuci, se completează de minune cu un vin roșu corpolent.
St. Felicien Mons
Moale și învăluitoare, această brânză oferă un gust delicat, untos. Botezată astfel după orașul omonim din Alpi, este o brânză care nu ar trebui să lipsească de pe niciun platou de brânzeturi.
Chaource
O excelentă brânză din lapte de vacă, cu o textură în același moale (în centru) și ușor sfărâmicioasă și cu o aromă mai puternică decât St. Felicien.
Chevrotin
Din lapte nepasteurizat de (evident!) capră, cu o ușoară tentă acidă, această brânză deosebită se mănâncă în Alpi la micul dejun și este fabricată în regiune încă din secolul al XVII-lea.
Ossau Iraty
Dacă vă place brânza Comté, o să vă îndrăgostiți de Ossau Iraty o brânză semi-dură, cu un vag parfum de alune de pădure și cu o crustă comestibilă de mucegai alb, care întărește aroma acestei brânze.
Roi de Trefle Camembert
„Regele de treflă” nu câștigă prin cine știe ce complexități, ci printr-un raport calitate-preț absolut excelent. Un Camembert agreabil la un preț și mai agreabil. Un triumf al calității la un cost scăzut.
2 thoughts on “Cele mai bune zece brânzeturi franțuzești”
BogdanC
O mica nedumerire. Napoleon – Sud Ouest
“Asemănător cu un Comté, se completează de minune cu un vin roșu corpolent”, in schimb Comté se reomanda alaturi de vinuri albe!
E asemănător cu un Comté din punctul de vedere al aspectului și al tehnologiei de fabricație, altminteri este o brânză din lapte de oaie (integral), cu arome mult mai puternice, ceea ce îl face potrivit (și) pentru întovărășirea cu vinuri roșii. Pe de altă parte, după cum bine spunea Păstorel, „brânza face toate vinurile să cânte”, așa că și asocierile astea nu trebuie privite chiar ca pravile imuabile 🙂
O mica nedumerire. Napoleon – Sud Ouest
“Asemănător cu un Comté, se completează de minune cu un vin roșu corpolent”, in schimb Comté se reomanda alaturi de vinuri albe!
E asemănător cu un Comté din punctul de vedere al aspectului și al tehnologiei de fabricație, altminteri este o brânză din lapte de oaie (integral), cu arome mult mai puternice, ceea ce îl face potrivit (și) pentru întovărășirea cu vinuri roșii. Pe de altă parte, după cum bine spunea Păstorel, „brânza face toate vinurile să cânte”, așa că și asocierile astea nu trebuie privite chiar ca pravile imuabile 🙂