• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cele mai bune zece brânzeturi franțuzești

Nov 11, 2011 costachel Dicționar de brânzeturi, Mozaic, Topuri 2


Desigur, ca orice top de acest gen, și cel de mai la vale, realizat de cotidianul britanic The Independent, este pe deplin criticabil. Sigur că lipsesc multe brânzeturi care ar fi meritat, și ele, să figureze alături de cele alese, firește că ordinea este cât se poate de subiectivă (și aleatorie), evident că nimeni (cu excepția autoarei, Alice-Azania Jarvis) nu va putea fi vreodată perfect de acord cu selecția. M-am gândit însă că merită să vă prezint și dumneavoastră aceste brânzeturi excelente, măcar pentru scurta prezentare a unor specialități deosebit de gustoase și pentru micro-radiografia implicită a numeroaselor varietăți de brânză franțuzească.

A, și ca să vă fac poftă, evident!

Chevre Premier de Moulis

O brânză de capră din Pirinei, cumva neobișnuită, cu un parfum delicat de alune și crăpături într-o textură, altminteri, moale și untoasă.

Brie de Meaux

Adică Regele brânzeturilor franțuzești (a fost încoronat „Roi des Fromages” la Congresul de la Viena). Și cum despre Brie v-am povestit deja, mă opresc aici.

Berthaut Époisses de Bourgogne

O brânză din Côte-d’Or, din lapte de vacă nepasteurizat, ușor înțepătoare, dar delicioasă. Se spune despre ea că a fost brânza preferată a lui Napoleon Bonaparte.

Crottin de Chavignol

O brânză de capră cu ușoară aromă de alune, a cărei coajă se albăstrește pe măsură ce maturarea avansează. Se poate mânca și singură, dar merge de minune și în salate.

Napoleon – Sud Ouest

Numele nu are legătură cu cel al împăraților francezi, ci a fost numită astfel după muntele din fața fermei unde a fost produsă pentru prima oară. Asemănător cu un Comté, cu un vag parfum de nuci, se completează de minune cu un vin roșu corpolent.

St. Felicien Mons

Moale și învăluitoare, această brânză oferă un gust delicat, untos. Botezată astfel după orașul omonim din Alpi, este o brânză care nu ar trebui să lipsească de pe niciun platou de brânzeturi.

Chaource

O excelentă brânză din lapte de vacă, cu o textură în același moale (în centru) și ușor sfărâmicioasă și cu o aromă mai puternică decât St. Felicien.

Chevrotin

Din lapte nepasteurizat de (evident!) capră, cu o ușoară tentă acidă, această brânză deosebită se mănâncă în Alpi la micul dejun și este fabricată în regiune încă din secolul al XVII-lea.

Ossau Iraty

Dacă vă place brânza Comté, o să vă îndrăgostiți de Ossau Iraty o brânză semi-dură, cu un vag parfum de alune de pădure și cu o crustă comestibilă de mucegai alb, care întărește aroma acestei brânze.

Roi de Trefle Camembert

„Regele de treflă” nu câștigă prin cine știe ce complexități, ci printr-un raport calitate-preț absolut excelent. Un Camembert agreabil la un preț și mai agreabil. Un triumf al calității la un cost scăzut.

S-ar putea să vă intereseze și:

ZubrowkaCele mai bune 10 mărci de votcă din lume Trebianno d'Abruzzo ValentiniȘtiți care sunt cele mai bune 50 de vinuri italiene? Cele mai bune vinuri italieneCare sunt cele mai bune vinuri italiene ale anului 2013? Legume congelateSă fie fructele și legumele congelate mai bune decât cele proaspete?

  • branza, brie, camembert, Franta, top

2 thoughts on “Cele mai bune zece brânzeturi franțuzești”

  1. BogdanC 31/01/2012 at 21:40

    O mica nedumerire. Napoleon – Sud Ouest
    “Asemănător cu un Comté, se completează de minune cu un vin roșu corpolent”, in schimb Comté se reomanda alaturi de vinuri albe!

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/02/2012 at 07:43

      E asemănător cu un Comté din punctul de vedere al aspectului și al tehnologiei de fabricație, altminteri este o brânză din lapte de oaie (integral), cu arome mult mai puternice, ceea ce îl face potrivit (și) pentru întovărășirea cu vinuri roșii. Pe de altă parte, după cum bine spunea Păstorel, „brânza face toate vinurile să cânte”, așa că și asocierile astea nu trebuie privite chiar ca pravile imuabile 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved