Un pofticios cu prea mulți bani a câștigat ieri o licitație organizată de Sotheby’s și desfășurată în Hong Kong. Bogatul „gourmet” a plătit 220,500 dolari Hong Kong (aproximativ 22.000 de euro) pentru o masă pregătită de Ferran Adria.
Licitația a pornit de la aproximativ 4.000 de euro, iar la prețul final mai trebuie adăugat și comisionul plătit casei de licitații, care depășește 20%.
Fericitul câștigător (care a dorit să rămână, cel puțin deocamdată, anonim) va lua masa, împreună cu alte 3 persoane, la Tickets, tapaseria pe care Ferran Adria a deschis-o în Barcelona, împreună cu fratele său, după ce faimosul restaurant El Bulli și-a închis porțile.
Profiturile vor merge la elBulli Foundation, un proiect făcut de Adria împreună cu Juli Soler și care își propune să redeschidă El Bulli în 2014, dar nu ca un restaurant propriu-zis, ci ca un „centru de creativitate”.
„Toată lumea știe că nu ai decât o dată-n viață șansa de a petrece un timp împreună cu marele chef Ferran Adria, acasă la el, în Barcelona. Probabil că o asemenea oportunitate nu se va mai ivi niciodată”, a declarat pentru AP Serena Sutcliffe, „international head of wine” la Sotheby’s.
În ciuda acestei declarații pesimiste, pe 26 aprilie va avea loc la New York o nouă licitație care va oferi, desigur, o masă pregătită de Ferran Adria.
Revenind însă la licitația din Hong Kong, cu prilejul ei au mai fost vândute 445 de loturi, reprezentând vinuri provenind din crama defunctului restaurant catalan. Prețul total de vânzare a depășit 1,4 milioane de euro, iar recordul a fost stabili de trei sticle de Romanée-Conti 1990, care au putut fi achiziționate contra sumei de 56.000 euro.