De la stânga la dreapta: Eduard Jakab, Adrian Dinu și Mihai Vasiloiu
În cadrul celei de-a XII-a ediții a Trofeului Someleriei, Eduard Jakab a fost desemnat cel mai bun somelier al anului în România.
Competiția de anul acesta a fost organizată în memoria lui John E. Halewood – fondatorul grupului Halewood România, un prieten și susținător consecvent al someleriei din România. Astfel, în cadrul concursului s-a acordat un trofeu special dedicat acestuia, ce a fost câștigat de către Mihai Vasiloiu, concurent care s-a clasat pe locul al II-lea în competiție. Câștigătorului premiului al III-lea a fost Adrian Dinu.
Trofeul Someleriei a fost organizat, pentru a șasea oară consecutiv, de Asociația Somelierilor din România în parteneriat cu Cramele Halewood S.A. Competiția, la care au participat 20 de somelieri din toată țara, s-a desfășurat în perioada 19 – 25 februarie.
Eduard Jakab
Finala Trofeului Someleriei 2012 – John Halewood a avut loc pe 25 februarie, în București, fiind găzduită de Hotelul Ramada Majestic. Cei trei finaliști au trecut prin probe de servire și decantare, degustare de vin și băuturi spirtoase, dar și prin probe ce le-au testat cunoștințele despre meniuri și asocieri culinare.
Juriul finalei a fost compus din 3 comisii, compuse din câte 3 specialiști recunoscuți în domeniu, fiecare dintre comisii jurizând câte o probă a concursului. Astfel, evaluarea servirii și a decantarii a fost făcută de Cornelia Toma, Florin Voica și Marius Bratu, degustarea vinului și a băuturilor spirtoase a fost notată de Daniel Zottu, Dan Ghejan și Mircea Niculescu, iar cei care au verificat cunoștințele despre asocieri culinare și meniuri au fost Florin Ivan, Dan Alexandru și Cristian Baschir.
De la stânga la dreapta: Mihai Chitic (director comercial Cramele Halewood), Adrian Dinu (premiul al III-lea), Eduard Jakab (premiul I), Mihai Vasiloiu (premiul al II-lea, premiu special John Halewood), Doru Dumitrescu (președinte ASR)