O rețetă pentru orice anotimp, simplă, foarte gustoasă și, într-adevăr, deosebită. Mărul dă tocăturii o savoare atât de interesantă și de neașteptată încât merită să renunțăm din când în când la tocăturile noastre clasice cu ceapă prăjită și pătrunjel. Ia hai să vedem ce-i de capul ei!
Pentru 4 persoane avem nevoie de 400 g carne tocată de vițel (dar puteți încerca și cu porc slab, și cu piept de pasăre), 1 măr mare, 50 g zahar, 1 ou, făină, 200 ml vin roșu bun, 80 g unt, sare și piper.
Curățați mărul, scoateți-i sâmburii și tocați-l mărunt. Amestecați-l într-un castron cu carnea, oul, sare și piper (dacă vreți, puteți adăuga și miezul de la o felie de pâine, muiat în lapte și stors bine). Frământați zdravăn până când obțineți un amestec omogen, formați chifteluțe ovale, pe care le tăvăliți prin făina. Încălziți untul într-o tigaie mare și, când s-a încins bine, puneți crochetele. Rumeniți-le uniform, apoi turnați vinul în care ați dizolvat zaharul. Lăsați-l să dea un clocot, dați flacăra la minimum, acoperiți și mai fierbeți timp de circa un sfert de oră, amestecând des (dar cu grijă!), astfel încât chiftelele să se îmbibe bine cu sosul. Când sunt gata, serviți-le imediat, cu piure de cartofi, salata după plac și cu un roze sec și parfumat, că o fi vițelul carne roșie, dar nu te poți pune cu merele.