O tocătură ceva mai neobişnuită, care seamănă puţin cu perişoarele cu smântână, dar şi cu chifteluţele marinate, din cauza oţetului şi dafinului din sos. O combinaţie interesantă şi o senzaţie lejer bizară, cam ca atunci când te uiţi la un cetăţean care are o faţă foarte familiară, dar pe care, de fapt, nu-l cunoşti. Vă spun eu, e băiat bun si valabil.
Aşa că aprovizionaţi-vă, pentru 6 persoane, cu 600 g pulpă de viţel tocată, 350 g smântână, 90 g pesmet, 40 g unt, 1/2 linguriţă de nucşoară, ulei, sare, piper, iar pentru sos vă mai trebuie 30 g unt, 90 g ceapă tocată, 1 frunză de dafin, piper proaspăt râşnit, 100 g oţet de vin alb (de 6 grade), 1 linguriţă de făină, 350 g smântână, sare.
Amestecaţi într-o cratiţă jumătate din cantitatea de pesmet cu jumătate din smântână. Amestecaţi restul de smântână cu carnea, adăugaţi untul moale, sarea, piperul şi nucşoara. Puneţi la un loc cele doua amestecuri şi omogenizaţi bine cu o lingură de lemn. Presăraţi restul de pesmet pe un fund de lemn, împărţiţi tocătura în 6 discuri de circa 2 centimetri grosime şi tăvăliţi medalioanele prin pesmet.
Preparaţi sosul. Topiţi untul într-o cratiţă, adaugaţi ceapa, piperul şi dafinul şi prăjiţi 8-10 minute, până când ceapa devine aurie. Vărsaţi oţetul, mai fierbeţi 5 minute, după care presăraţi făina, puneţi smântâna şi amestecaţi bine. Fierbeţi până când sosul scade la jumătate, treceţi-l prin sită şi ţineţi-l la cald. Între timp turnaţi ulei din abundenţă într-o tigaie, adăugaţi untul şi prăjiţi medalioanele circa 6 minute pe fiecare parte, până se rumenesc bine. Puneţi-le apoi pe un platou, napaţi cu sosul, presăraţi eventual cu ceva verdeaţă tocată mărunt (mărar, pătrunjel sau de-amândouă, că nu-i bai).
Serviţi cu un vin roşu mai complex, dar nu prea greu, şi-mi vine-acum în minte un Pinot Noir de Uricani de altădată.