• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chimicale de sezon

Jan 26, 2009 costachel Mozaic, Scurte 0


Acum doua saptamani, ministrii Agriculturii si Economiei le-au promis angajatilor de la Azomures (care se apucasera, altminteri firesc din punctul lor de vedere, sa faca nitel scandal) ca va fi adoptata o ordonanta de urgenta referitoare la subventionarea agricultorilor pentru achizitia de ingrasaminte chimice. Adica, mai pe romaneste, sa platim noi din buzunarul nostru sa ni se chimizeze mai bine mancarea.
Dar, in fine, poate veti spune ca exagerez, pentru ca, in fond, peste tot in lume sunt folosite ingrasaminte chimice. Si daca tot importam (printre altele) legume la greu (apropo, va recomand sa cititi articolul „Geografia legumelor din supermarket-urile româneşti“ din EvZ) ce importanta mai are, hai mai bine sa ajutam agricultura romaneasca, sa mancam chimicale de-ale noastre, iar targmuresenii sa aiba si ei un loc de munca, nu?

Ei, da, aparent asa stau lucrurile si poate n-as mai fi scris despre asta daca nu mi-ar fi cazut azi sub ochi un articol din Obiectiv Vocea Brailei, despre calitatea apei din judetul lor (si doar n-or fi singurii!). Ia cititi putin:

„Nicio fantana din judetul Braila nu are apa potabila. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Braila, dupa ce in anul 2008 au analizat 142 probe si toate au fost necorespunzatoare. […] «Fantanile fie au o cantitate mare de nitriti, nitrati, fie sunt poluate cu substante chimice, fie cu incarcatura bacteriologica foarte mare», a afirmat Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Braila. […] «Populatia este invatata sa consume apa din aceste fantani. In momentul in care am adus apa buna in cate o localitate, au avut diaree», a spus dr. Rasnoveanu.“

Cred ca de vreo trei ani n-am mai mancat o rosie adevarata. Oare, cand s-o intampla minunea, am sa patesc si eu la fel ca brailenii?Nu de alta, dar n-as vrea sa-mi fie umbrita bucuria cetateneasca si sincera ca se dau, totusi, subventii pentru agricultura…

(text aparut si in Slow Food)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

CeaiEfectele benefice ale ceaiului si presa facuta de mantuiala Unde se găsesc vinurile de la Casa Olteanu? Mai bine chimizat decat natural? Alimente=rau, medicamente=bun!

  • agricultura, chimicale, poluare

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved