Merge oare vinul pe drumul berii și răcoritoarelor carbogazoase? Adică îl vom putea găsi peste tot, „îmbuteliat” în cutie „de tablă”? Așa par să creadă fondatorii unui start-up parizian, Winestar, care și-au propus ca produsul lor să devină „Nespresso-ul vinurilor”.
Și nu, nu este vorba despre vinuri de duzină. Primele lor trei vinuri care s-au „bucurat” de acest tratament sunt toate „de Chateau” (Château de L’Ille) cu denumire de origine controlată (AOC Corbières). Mai precis, din Languedoc (pentru cei care au chiulit la „geogra”).
Doriți mai multe detalii? „Albul” este obținut din struguri Rolle (Vermentino), recolta 2011, rosé-ul este dintr-un amestec de Syrah și Grenache (2012), iar vinul roșu este un cupaj din Syrah, Mourvèdre și Grenache (2011).
Fondatorul Winestar, Cedric Segal, a colaborat cu European office of Ball Packaging pentru a obține o cutie cu un strat protector pe dinăuntru, care să împiedice vinul să intre în contact cu metalul. Și speră ca astfel să recâștige pentru vin publicul tânăr francez, care a renunțat la băutura tradițională a părinților și bunicilor.
Dacă vă interesează prețul, atunci aflați că o cutie de 187 ml (adică 1/4 de sticlă) costă €2.50, iar cutia de 24 €59. Adică un preț identic (dacă ne raportăm la volum) cu cel al aceluiași vin îmbuteliat tradițional, în sticle.
Și, ca să vedeți că Cedric Segal este mai mult decât încrezător că aceasta este una dintre soluțiile viitorului, Winestar își va prezenta cutiile, începând de mâine, la Vinexpo Bordeaux. E chiar interesant de urmărit ce reacție vor avea vizitatorii vizavi de vinul „en canette”.
Pf, strat protector (film) au toate cutiile care contin alimente si bauturi, dar ma gandesc totusi daca nu cumva are alt efect asupra gustului vinului cutia. Si nu stiu, daca bei din cutie, cum mai simti buchetul? Ar merge sprit, aia da, dar vin de colectie in cutie, nu stiu, e cam anacronic, nu te poti bucura de cateva din cele musai, culoare, aroma. O sa imi spui ca se poate pune in pahar, ok, atunci ce rost mai are cutia? E mai usor de transportat la peste, da.
Păi aici e problema, că dacă se trezea vreunul să „îmbutelieze” la cutie un vin oarecare, n-ar fi fost vreo mare știre. Mai mult, informația despre Winestar a apărut pentru prima oară în decembrie, dar atunci am ignorat-o, fiindcă mi s-a părut o glumă (proastă) de marketing. Ei, în momentul în care am văzut că au curajul să se prezinte cu cutiile la Vinexpo, deja e vorba de ceva serios. Și sunt foarte curios care vor fi reacțiile.
Cât despre șpriț, ne-au cam luat-o francezii înainte (am povestit aici). E drept, încă nu-i la cutie, ci doar la butoi (șpriț „draft”, ca să zic așa). Dar e aromatizat cu piersici, căpșune și curaçao 🙂
Pf, strat protector (film) au toate cutiile care contin alimente si bauturi, dar ma gandesc totusi daca nu cumva are alt efect asupra gustului vinului cutia. Si nu stiu, daca bei din cutie, cum mai simti buchetul? Ar merge sprit, aia da, dar vin de colectie in cutie, nu stiu, e cam anacronic, nu te poti bucura de cateva din cele musai, culoare, aroma. O sa imi spui ca se poate pune in pahar, ok, atunci ce rost mai are cutia? E mai usor de transportat la peste, da.
Dar sprit la cutie ar fi misto.
Păi aici e problema, că dacă se trezea vreunul să „îmbutelieze” la cutie un vin oarecare, n-ar fi fost vreo mare știre. Mai mult, informația despre Winestar a apărut pentru prima oară în decembrie, dar atunci am ignorat-o, fiindcă mi s-a părut o glumă (proastă) de marketing. Ei, în momentul în care am văzut că au curajul să se prezinte cu cutiile la Vinexpo, deja e vorba de ceva serios. Și sunt foarte curios care vor fi reacțiile.
Cât despre șpriț, ne-au cam luat-o francezii înainte (am povestit aici). E drept, încă nu-i la cutie, ci doar la butoi (șpriț „draft”, ca să zic așa). Dar e aromatizat cu piersici, căpșune și curaçao 🙂