• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Da, există Galbenă de Odobești!

Dec 01, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 0


Cu mare bucurie am răspuns recent invitației lui Răzvan Avram de a face o degustare, în avanpremieră, a noilor vinuri de la Vinex Odobești, mai ales că sunt un vechi admirator al licorilor meșterite de Gabi Stoica (v-am și povestit, anul trecut, despre planurile lui de viitor). Așa că magazinul Good Point a fost din nou gazda unei „degustări interne”, una plină de confirmări, dar și de plăcute surprize. Dar s-o luăm pe rând.

Confirmările

Că Șarba făcută de Gabi e una excelentă, cred că nu miră pe nimeni, în fond rolul său în (re)impunerea pe piață a acestui soi românesc este de necontestat. Dar pe aceeași linie (vinuri ușoare, delicate, cu aroma specifică discretă și plăcută, deloc exagerată) se înscriu „nemțeștile”, adică Traminerul și Rieslingul de Rhin, vinificate în așa fel încât să-i bucure și pe cei care nu-s prea amatori de vinuri aromate. Că mi-a plăcut mie un pic mai mult Șarba n-are prea mare relevanță, s-ar putea să fie doar o plăcere strict personală, atinsă eventual de o undă de naționalism viticol.

Feteasca Albă, prima mare bucurie

Cititorii mai vechi știu probabil că am o mare durere referitoare la acest superb soi prefiloxeric, ce ar putea să devină ușor perla vinurilor albe românești, dar care prea des e vinificat ciudat, ca să nu zic altfel. Ei bine, am găsit în pahar un vin grozav, cu o frumoasă aromă florală, plus o adiere de miez de nucă, cu un gust suav, elegant și cât se poate de echilibrat. Sigur, e mai acid decât o Fetească Albă din nord (al Moldovei sau al Transilvaniei), dar asta nu face decât să-i adauge un plus de prospețime.

Galbena de Odobești, vedeta serii

Chiar începusem să cred că nu mai apuc vreodată să beau o Galbenă de Odobești demnă de acest nume (ultima întâlnire memorabilă avusese loc acum vreo 25 de ani, cred). Așa că vă dați seama de plăcuta surpriză pe care am avut-o gustând acest vin șturlubatic, din foc de simpatica familie a vinurilor prefiloxerice mici și vesele (Mustoasă, Crâmpoșie, Zghihară etc.). Și o părere strict personală: dacă podgorenii din Odobești doresc să readucă zona pe locul de cinste deținut odinioară, atunci pe Galbenă trebuie să mizeze în primul rând. Dar să nu uite nici de Plăvaie, Frâncușă, Fetească Albă, ori de mai recentele Șarbă și Fetească Regală. Și mă opresc aici, că iar intru în interminabila discuție referitoare la replantările cu soiuri venetice…

Rozé-ul de final

Nu prea e Odobeștiul recunoscut drept vreun mare producător de vinuri roșii (e mai curând treaba vecinului Panciu), dar rozé-ul făcut din Merlot pe care l-am găsit în pahar a fost, și el, o plăcută surpriză. Nasul a fost un pic dezamăgitor (sticla fusese însă deschisă mai demult, nu-i vina lui), dar gustul a fost tare îmbucurător, plin, cu multe fructe și cu o aciditate vijelioasă balansată perfect de un (foarte) mic rest de zahăr. Brusc, mi s-a părut că a venit vara!

În loc de concluzii

Să ne înțelegem, a fost o avanpremieră, iar vinurile mai au timp să evolueze. Pe de altă parte, a fost vorba despre vinuri ce urmează a fi vândute vrac, așa că n-are rost să căutăm cine știe ce profunzimi abisale, gusturi succesive și alte chestii așijderea. Nu, sunt niște vinuri corecte, tipice pentru soi și podgorie și care vor fi vândute la prețuri specifice categoriei. Și cu atât mai mare mi-a fost bucuria să le descopăr, că geme piața de vinuri scumpe și pline de fițe, eventual tehnologizate la maximum și machiate din greu, în timp ce vinurile bune, reprezentative și ieftine (adică cele care ar trebui să formeze baza generoasă a piramidei) sunt tare greu de găsit. Dar iarăși mă opresc aici, că și discuția asta e una interminabilă.

A, unde veți găsi vinurile astea? Păi ieșenii cu siguranță la Good Point (dar nu pe toate, iar lista finală nu e încă definitivată), în rest mă tem că trebuie să luați legătura cu cei de la Vinex pentru a afla mai multe detalii.

S-ar putea să vă intereseze și:

Gabi StoicaUn alt Odobeşti, acelaşi Gabi Stoica Sarba de Odobesti 2008 De la Fințești, șase vinuri Lacerta și încă vreo cinci tentative Plăvaie, Livia, 2010, IG Dealurile Vrancei

  • degustari, Feteasca Alba, Gabi Stoica, Galbena, Good Point, Merlot, Odobesti, Razvan Avram, Riesling de Rhin, Rosé, Sarba, Traminer, Vinex Odobesti

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved