Bayer ForwardFarming este proiectul inovativ la nivel global creat de compania Bayer pentru agricultură. Începând cu data de 28 martie 2017 este activ și în Italia, în viticultură, reprezentat de Azienda Agricola Moranda, prima Bayer ForwardFarm italiană, situată lângă orașul Verona în Valpantena, o vale numita și La Valle degli Dei – Valea Zeilor, una dintre cele mai renumite zone unde se produc vinurile Amarone și Valpolicella din soiurile autohtone – Corvina, Rondinella, Molinara, Corvinone și Croatina – vinuri cunoscute la nivel mondial. Datorită colaborării cu experții de la Bayer și alți parteneri specializați, antreprenorul agricol care participa la acest proiect are posibilitatea sa asocieze experientei proprii cele mai avansate instrumente și tehnologia cea mai potrivita cu obiectivul de a atinge o sustenabilitate totala- economică, socială și ambientală.
Este vorba despre un proiect original cu obiectivul de a stimula colaborarea dintre tehnologie și agricultura sustenabila pentru a fi capabili să comunicăm toate detaliile despre un produs agricol, în acest caz, vinul.
Proiectul a demarat ìn anul 2011, astăzi sunt asociați 6 producători agricoli din Europa, Chateau Lamothe și Earl des Bruyeres din Franța, Damianshof din Germania, Hof Ten Bosch din Belgia, Het Groene Hart din Olanda, Moranda din Italia. În 2018 se vor asocia producători din USA, Brazilia, Costa Rica, Chile și se va extinde la nivel global până in anul 2020. În Italia, proiectul Bayer ForwardFarm a fost aplicat în primul rând sectorului vitivinicol, vinul reprezentând unul din principalele produse agricole ale acestei țări.
Motto-ul acestui proiect este – Un pas înainte pentru sustenabilitatea în agricultură, prin următoarele metode, în cazul nostru, viticultura – soluții integrate pentru protejarea viei, prevenirea bolilor cauzate de ciuperci, lupta împotriva insectelor, prevenirea problemelor climaterice, siguranța persoanelor, calcularea dozelor de substanțe agrofarmaceutice si distribuirea lor asupra viței de vie, biodegradarea substanțelor agrofarmaceutice, protejarea și supravegherea ecosistemului, protejarea albinelor, partenieratul între societăți și firme.
Prin acest proiect, compania Bayer vrea sa stimuleze crearea acestor societăți unde se practică agricultura sustenabilă, la nivel global, tocmai pentru a ușura comunicarea între toți operatorii care participă și activează în sectorul alimentar. (Emilian Pascu)