Nu mai este chiar o noutate faptul că în alimentația publică roboții au început deja să ia locul oamenilor. După cum vă spuneam nu demult, în China există deja 4 restaurante în care personalul este alcătuit în cvasi-totalitate din mașini, iar succesul lor este destul de mare (deși mai mult în rândul copiilor).
Era, probabil, și timpul ca ideea să treacă Pacificul. S-a oprit, deocamdată, la San Francisco, unde Momentum Machines visează să facă o rețea de localuri fast-food din SUA, în care hamburgerii să fie făcuți de un robot. De fapt, este vorba de un sistem de coacere și feliere, cu benzi de asamblare și de împachetare. Clienții nu au altceva de făcut decât să-și programeze tipul dorit de hamburger și să aștepte puțin până este gata produsul final.
„Mașinăriile inventate de noi pot înlocui angajații care lucrează astăzi în restaurante. Acestea pot face tot ce fac oamenii, dar mult mai bine”, au declarat reprezentanți ai Momentum Machines.
Mașina, susțin inventatorii ei, este capabilă să producă aproximativ 360 de hamburgeri pe oră. De asemenea, cu ajutorul ei, orice client al restaurantului va putea să își personalizeze hamburgerul, iar opțiunea de mâncare la pachet este la fel de bine îndeplinită. Mai mult, inventatorii insistă că va fi vorba despre niște gourmet hamburgers, deoarece fiecare client poate să aleagă un tip diferit de tocătură (dar asta după „next revision”).
Momentum Machines susține că înlocuirea oamenilor în bucătăria restaurantului nu este doar o măsură mai eficientă, ci și una mai sanitară. În plus, suprafața pe care mașina de făcut hamburgeri o ocupă este de doar 7,31 metri pătrați, astfel încât capacitatea sălii de mese poate crește.
Pentru moment, mașinăria de la Momentum Machines rămâne doar un prototip. Rămâne de văzut dacă inventatorii vor găsi și investitorii necesari pentru a-și vedea visata rețea de fastfood-uri transpusă în realitate.