Prestigioasa publicație franceză Le Point a început recent o dezbatere în legătură cu pericolele consumului exagerat de zahăr și produse zaharoase, primul invitat fiind profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecțioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia.
A fost lansată recent o alertă mondială în scopul opririi creșterii neîncetate a consumului de zahăr, și implicit a reducerii efectelor sale nocive asupra sănătății. Acest consum este asociat cu un mare număr de maladii cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare și diverse forme de cancer. Multe dintre efectele zahărului asupra sănătății sunt comparabile cu cele ale alcoolului și unele țări au început să se ia măsuri împotriva consumului excesiv (de pildă în Franța sunt taxate băuturile îndulcite).
Utilizată direct de creier, glucoza dereglează centrul sațietății. Au apărut, de 35 de ani, regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc „low carb”, care sunt cel puțin la fel de eficace precum cele „low cal” sau hipocalorice, sărace în grăsimi. Se pare deci că incriminarea exclusivă a grăsimilor pentru apariția obezității este parțial falsă.
Consumul cronic de alcool și zahăr prezintă multe riscuri comune, se arată și într-un studiu publicat recent în revista Nature. Printre ele se numără hipertensiunea, afecțiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea și chiar ciroza. Actualmente, principala cauză a cirozei în Statele Unite nu mai este alcoolul, ci obezitatea, cauzată îndeosebi de zahăr.
Aproape că s-a generalizat prezența zahărului în alimentație, inclusiv în anumite produsele sărate (precum mazărea boabe conservată). Așa că lupta împotriva acestuia reprezintă, fără îndoială, următoarea miză a luptei pentru sănătate.
Eu am inlocuit zaharul si zaharina cu un indulcitor numit XyloSweet – care este xylitol pur. Acesta este la fel ca zaharul ca forma, gust si putere de indulcire fara a avea, insa, efectele nocive ale zaharului si ale indulcitorilor de sinteza. Deasemenea mai are si calitatea ca poate fi folosit si la gatit (nu-si schimba gustul la temperaturi mari) si este si antibacterian (de aceea intra in componenta multor produse pentru igiena orala si a cailor respiratorii)
Si eu folosesc Xylitol si produsele care au in compozitie acest indulcitor. Este chiar un indulcitor foarte bun si se preteaza la aproape orice mancare /bautura
D-aia beau in fiecare zi un pahar de vin/bere si am lasat-o mai moale cu ciocolata
Eu am inlocuit zaharul si zaharina cu un indulcitor numit XyloSweet – care este xylitol pur. Acesta este la fel ca zaharul ca forma, gust si putere de indulcire fara a avea, insa, efectele nocive ale zaharului si ale indulcitorilor de sinteza. Deasemenea mai are si calitatea ca poate fi folosit si la gatit (nu-si schimba gustul la temperaturi mari) si este si antibacterian (de aceea intra in componenta multor produse pentru igiena orala si a cailor respiratorii)
Si eu folosesc Xylitol si produsele care au in compozitie acest indulcitor. Este chiar un indulcitor foarte bun si se preteaza la aproape orice mancare /bautura