• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Abuzul de zahăr poate fi mai nociv decât cel de alcool

Mar 17, 2012 costachel Știri 3


Prestigioasa publicație franceză Le Point a început recent o dezbatere în legătură cu pericolele consumului exagerat de zahăr și produse zaharoase, primul invitat fiind profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecțioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia.

A fost lansată recent o alertă mondială în scopul opririi creșterii neîncetate a consumului de zahăr, și implicit a reducerii efectelor sale nocive asupra sănătății. Acest consum este asociat cu un mare număr de maladii cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare și diverse forme de cancer. Multe dintre efectele zahărului asupra sănătății sunt comparabile cu cele ale alcoolului și unele țări au început să se ia măsuri împotriva consumului excesiv (de pildă în Franța sunt taxate băuturile îndulcite).

Utilizată direct de creier, glucoza dereglează centrul sațietății. Au apărut, de 35 de ani, regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc „low carb”, care sunt cel puțin la fel de eficace precum cele „low cal” sau hipocalorice, sărace în grăsimi. Se pare deci că incriminarea exclusivă a grăsimilor pentru apariția obezității este parțial falsă.

Consumul cronic de alcool și zahăr prezintă multe riscuri comune, se arată și într-un studiu publicat recent în revista Nature. Printre ele se numără hipertensiunea, afecțiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea și chiar ciroza. Actualmente, principala cauză a cirozei în Statele Unite nu mai este alcoolul, ci obezitatea, cauzată îndeosebi de zahăr.

Aproape că s-a generalizat prezența zahărului în alimentație, inclusiv în anumite produsele sărate (precum mazărea boabe conservată). Așa că lupta împotriva acestuia reprezintă, fără îndoială, următoarea miză a luptei pentru sănătate.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vin efecte beneficeO veste bună pentru doamne: consumul moderat de alcool împiedică apariția artritei Fără zahăr până la 17 ani? Băuturile carbogazoase „light” sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele normale CiocolataNe poate apăra ciocolata de un accident vascular cerebral?

  • Nutritie, sanatate, studiu, zahar

3 thoughts on “Abuzul de zahăr poate fi mai nociv decât cel de alcool”

  1. Mihai 27/03/2012 at 23:01

    D-aia beau in fiecare zi un pahar de vin/bere si am lasat-o mai moale cu ciocolata

    Reply ↓
  2. maryaa 24/10/2012 at 16:55

    Eu am inlocuit zaharul si zaharina cu un indulcitor numit XyloSweet – care este xylitol pur. Acesta este la fel ca zaharul ca forma, gust si putere de indulcire fara a avea, insa, efectele nocive ale zaharului si ale indulcitorilor de sinteza. Deasemenea mai are si calitatea ca poate fi folosit si la gatit (nu-si schimba gustul la temperaturi mari) si este si antibacterian (de aceea intra in componenta multor produse pentru igiena orala si a cailor respiratorii)

    Reply ↓
  3. alex 04/09/2013 at 10:18

    Si eu folosesc Xylitol si produsele care au in compozitie acest indulcitor. Este chiar un indulcitor foarte bun si se preteaza la aproape orice mancare /bautura

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved