• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Zghihară de Averești-Huși 2011

Sep 01, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 4


Zghihara de Averesti Husi DOC-CMD

V-am promis deja de două ori (și în textul despre vizita la cramă, și în cel referitor la degustarea ADAR de la Tomești) că am să vă povestesc mai pe îndelete despre Zghihara de Averești.

Și trebuie să încep cu o precizare: din vara acestui an, producătorul vasluian a pregătit și o colecție nouă, pe lângă cea deja cunoscută, „Locurile” („Zghihara – Povestești”, „Aligote – Îndrăznești”, „Fetească Regală – Cinstești” ș.a.m.d.). Este vorba despre colecția premium, botezată „Două culturi”, din cara fac parte această Zghihară (DOC-CMD) și Cuvée René Faure, un excelent cupaj de Zghihară și Aligote (ceva detalii despre cine a fost René Faure găsiți aici).

Bun, și acum înapoi la paharele noastre, ca să vă spun că găsim în ele un vin galben-verzui, cu o aromă florală, ceva cârcei de vie și fructe (mere în primul rând, dar și diverse citrice). Corpul, deși lejer (că doar vorbim de Zghihară) este surprinzător de ferm pentru un vin de peste 7 aciditate și doar 0,5 g zahăr/litru. Gustul este plin, dominat tot de mere și citrice, iar aciditatea este absolut reconfortantă (nu prea mă dau în vânt, de obicei, după textele de pe contra-etichete, dar de data asta chiar mi-a plăcut imaginea de „ploaie cu soare”). Postgustul nu e din cale-afară de lung, dar are, firește, păcătoasa meteahnă de a chema repede a doua gură. C-așa-i Zghihara!

A, și să vă mai spun un lucru interesant: versiunea asta a reușit să ajungă la 12,5% alcool (care firește că nu se simte), lucru foarte rar, din câte știu, pentru o Zghihară. S-o vedem și pe cea din 2012!

În concluzie, un vin reușit, de băut nu doar vara, și o confirmare a faptului că acest soi prefiloxeric românesc se simte minunat la Averești. Și, dacă tot a venit linia de îmbuteliere, sperăm să-l găsim și mai ușor în magazine.

S-ar putea să vă intereseze și:

Zghihara de Averești-Huși își face debutul oficial la Provino Vinuri de AvereștiCum au cucerit Copoul vinurile de Averești Vinuri de AvereștiAverești, locul unde tradiția vinului se împletește perfect cu modernitatea Dr. ing. Ioan Neamțu: o viață închinată podgoriei Huși

  • Averesti, Husi, vin, Zghihara

4 thoughts on “Zghihară de Averești-Huși 2011”

  1. aphextwinz 02/09/2012 at 12:11

    Daca nu mi-ati fi mutat greseala de la grana, as fi spus ca sunteti un om foarte rau 😀 Ma consolez cu un Riesling, desi nu stiu ce e cu el, de ceva vreme imi da acididate excesiva.

    Chiar nici un concurs la care se castiga o sticla de Zghihara? Promit sa fiu cuminte si sa vorbesc frumos.

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/09/2012 at 12:59

      Păi să vedem Zghihara, asta a fost o sticlă direct de la cramă. Și alta n-am 🙂

      Reply ↓
  2. Traian 05/09/2012 at 22:47

    Tocmai a castigat aur acasa la Jidvei!!! Si au mai castigat acelasi metal pretios si Aligote-ul si Cuvee-ul Rene Faure !

    Din 3 probe trimise!! ( stiu eu pe unul care nu s-a lasat pana nu au trimis probe)

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/09/2012 at 14:06

      Bravo lor (și celui care i-a convins) 🙂 Iar cine vrea să vadă palmaresul complet îl găsește aici.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved