Aseară a avut loc prima ediție a Degustărilor Costăchel & Expo, desfășurată la (ați ghicit!) Restaurantul Expo din Dealul Copoului. În paharele celor aproximativ 40 de invitați au poposit, pe rând, cele 5 vinuri care compun gama superioară a cramei Averești, promoția 2012: Feteasca Regală, Aligoté-ul, Zghihara de Huși, Réné Faure (Aligote&Zghihară) și Cuvée Regal (Fetească Albă&Fetească Regală, demisec).
Despre Averești v-am povestit și altă dată (textul e aici), așa că n-are rost să mă repet. Trebuie însă să precizez că aseară prezentarea cramei a fost făcută de oenologul Claudiu Crețu (foto sus), „tatăl” vinurilor degustate ieri.
În schimb, trebuie să vă spun că Degustările Expo&Costăchel (denumire încă provizorie) își propun să devină o acțiune regulată, de promovare a vinurilor românești. Și ne bucurăm că aseară, pe lângă invitații de la Averești, am avut alături de noi și oenologi (Traian Petrea, Ștefan Tudose Sandu Ville) și reprezentanți ai „concurenței”: Crama Atelier Murfatlar (Irinel Macici) și Cotnari (Viorel Andronic).
Juriul, notele!
Fiind o degustare cât se poate de amicală, toți invitații au fost rugați să dea și note vinurilor din pahare. A rezultat o ierarhie foarte interesantă (nu, nu-s întrutotul de acord cu ea!) care, neavând firește pretenția de a reprezenta un verdict definitiv, dă totuși o idee despre receptarea acestor vinuri de către consumatorii neprofesioniști. Așadar, cu o medie a notelor de 9,4, pe primul loc s-a clasat, oarecum conform așteptărilor, demisecul Cuvée Regal. Zghihara a fost a doua în ordinea aprecierilor (9,1), pe locul al treilea s-a clasat, cumva surprinzător, Feteasca Regală (8,9), care a depășit la mustață cupajul Réné Faure (8,8). În fine, pe locul V s-a situat Aligoté-ul, cu o medie de 8,4.
Un clasament care dovedește, pe de o parte, că vinurile cu rest de zahăr sunt în continuare mai apreciate decât cele seci și, pe de altă parte, că un soi mai frust, precum Aligoté-ul, îi împarte, în mod evident, pe consumatori în două categorii: unii îl iubesc (de-un paregzamplu, eu), iar alții deloc. Și notele au demonstrat că, în cazul său, tonurile de gri nu prea există. Ori e albă, ori e neagră.
Încă o precizare: sunt ferm convins că Réné Faure s-ar fi situat mai sus în preferințele invitaților, numai că n-a trecut decât 1 săptămână de la „măritișul” dintre Zghihară și Aligoté. Cu siguranță timpul va rotunji acest cupaj și-l va face și mai bun.
În loc de concluzii
Sper din suflet că toți invitații ne-au trecut cu vederea imperfecțiunile (a fost o premieră, promitem să ne perfecționăm!), s-au simțit bine și vor veni și la degustările ce vor urma. În ce mă privește, nu pot să închei altfel decât reluând ceea ce spuneam și în timpul evenimentului: chiar m-am bucurat că prima degustare din acest ciclu s-a făcut cu vinurile de Averești. Și nu doar pentru că-s bune toate și au un raport calitate-preț cum rar se mai întâlnește astăzi prin România.
Felicitari si la mai multe. Imi cam ploua in gura caci exact sotimentele astea le vreau si eu. Vreo sansa sa ajunga si la Sibiu? Ceva tips and tricks pot sa primesc si eu
Felicitari si la mai multe. Imi cam ploua in gura caci exact sotimentele astea le vreau si eu. Vreo sansa sa ajunga si la Sibiu? Ceva tips and tricks pot sa primesc si eu
Păi din ce știu eu, distribuția la scară națională a pornit (în fine!) în forță. Așa că ar trebui să se găsească, ce să zic… 🙂