• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cum au cucerit Copoul vinurile de Averești

Apr 19, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 2


Vinuri de Averești

Aseară a avut loc prima ediție a Degustărilor Costăchel & Expo, desfășurată la (ați ghicit!) Restaurantul Expo din Dealul Copoului. În paharele celor aproximativ 40 de invitați au poposit, pe rând, cele 5 vinuri care compun gama superioară a cramei Averești, promoția 2012: Feteasca Regală, Aligoté-ul, Zghihara de Huși, Réné Faure (Aligote&Zghihară) și Cuvée Regal (Fetească Albă&Fetească Regală, demisec).

Despre Averești v-am povestit și altă dată (textul e aici), așa că n-are rost să mă repet. Trebuie însă să precizez că aseară prezentarea cramei a fost făcută de oenologul Claudiu Crețu (foto sus), „tatăl” vinurilor degustate ieri.

În schimb, trebuie să vă spun că Degustările Expo&Costăchel (denumire încă provizorie) își propun să devină o acțiune regulată, de promovare a vinurilor românești. Și ne bucurăm că aseară, pe lângă invitații de la Averești, am avut alături de noi și oenologi (Traian Petrea, Ștefan Tudose Sandu Ville) și reprezentanți ai „concurenței”: Crama Atelier Murfatlar (Irinel Macici) și Cotnari (Viorel Andronic).

3

Juriul, notele!

Fiind o degustare cât se poate de amicală, toți invitații au fost rugați să dea și note vinurilor din pahare. A rezultat o ierarhie foarte interesantă (nu, nu-s întrutotul de acord cu ea!) care, neavând firește pretenția de a reprezenta un verdict definitiv, dă totuși o idee despre receptarea acestor vinuri de către consumatorii neprofesioniști. Așadar, cu o medie a notelor de 9,4, pe primul loc s-a clasat, oarecum conform așteptărilor, demisecul Cuvée Regal. Zghihara a fost a doua în ordinea aprecierilor (9,1), pe locul al treilea s-a clasat, cumva surprinzător, Feteasca Regală (8,9), care a depășit la mustață cupajul Réné Faure (8,8). În fine, pe locul V s-a situat Aligoté-ul, cu o medie de 8,4.

Un clasament care dovedește, pe de o parte, că vinurile cu rest de zahăr sunt în continuare mai apreciate decât cele seci și, pe de altă parte, că un soi mai frust, precum Aligoté-ul, îi împarte, în mod evident, pe consumatori în două categorii: unii îl iubesc (de-un paregzamplu, eu), iar alții deloc. Și notele au demonstrat că, în cazul său, tonurile de gri nu prea există. Ori e albă, ori e neagră.

Încă o precizare: sunt ferm convins că Réné Faure s-ar fi situat mai sus în preferințele invitaților, numai că n-a trecut decât 1 săptămână de la „măritișul” dintre Zghihară și Aligoté. Cu siguranță timpul va rotunji acest cupaj și-l va face și mai bun.

4

În loc de concluzii

Sper din suflet că toți invitații ne-au trecut cu vederea imperfecțiunile (a fost o premieră, promitem să ne perfecționăm!), s-au simțit bine și vor veni și la degustările ce vor urma. În ce mă privește, nu pot să închei altfel decât reluând ceea ce spuneam și în timpul evenimentului: chiar m-am bucurat că prima degustare din acest ciclu s-a făcut cu vinurile de Averești. Și nu doar pentru că-s bune toate și au un raport calitate-preț cum rar se mai întâlnește astăzi prin România.

Mai multe poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinuri de Averești2 albe, 2 rozé-uri, în total 4 vinuri de Averești vin AvereștiNoile vinuri de Averești sunt mai mult decât promițătoare Vin de AvereștiNoile vinuri de Averești au fost prezentate, în avanpremieră, la Restaurantul Expo Zghihara de Averesti Husi DOC-CMDZghihară de Averești-Huși 2011

  • Aligote, Averesti, Claudiu Cretu, cupaj, degustari, degustarile Expo&Costachel, Expo, Feteasca Alba, Feteasca Regala, vin, Zghihara

2 thoughts on “Cum au cucerit Copoul vinurile de Averești”

  1. Silviu 30/05/2013 at 17:01

    Felicitari si la mai multe. Imi cam ploua in gura caci exact sotimentele astea le vreau si eu. Vreo sansa sa ajunga si la Sibiu? Ceva tips and tricks pot sa primesc si eu

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/05/2013 at 17:03

      Păi din ce știu eu, distribuția la scară națională a pornit (în fine!) în forță. Așa că ar trebui să se găsească, ce să zic… 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved