Ei, sigur ca a apărut oleacă mai demult, dar am aşteptat să o rasfoiesc înainte de a scrie despre ea. Nu că n-aş fi avut încredere în această iniţiativă grozavă a lui Cezar, dar aşa mi s-a părut corect faţă de dumneavoastră, să nu vă laud ceva înainte de a gusta eu însumi.
Ce găsiţi în cele 212 pagini? Pai scrie şi pe coperta, sunt prezentate peste 400 de vinuri, atât româneşti, cât şi străine, la care se adaugă o secţiune de vinarsuri, că doar tot din struguri sunt făcute şi ele. La care se mai adaugă informaţii foarte utile despre cum trebuie făcută o degustare, ce înseamnă DOC, cum trebuie păstrat vinul, cum se face decantarea ş.a.m.d.
Revenind însă la prezentarea vinurilor (că de fapt asta-i miza principală, nu?) veţi găsi în dreptul fiecăruia fotografia, informaţii despre producător, preţul de retail şi, fireşte, notele de degustare, însoţite de punctajul acordat de editorii vinul.ro. Şi fiindcă am ajuns aici, să-i şi numim pe vinovaţi, în ordinea de la pag. 12: Cezar Ioan, Radu Rizea şi Valentin Ceafălău, împreună cu somelierul Sergiu Nedelea, sub „atenta îndrumare“ a oenologul Liviu Grigorică, vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).
Luaţi cartea, că merită. Şi altceva decât un sincer „mulţumesc frumos“, adresat autorilor, n-aş şti să mai spun.