Peste 350 de vinuri romanesti si straine vor fi degustate de juriul international al concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2010.
In noua sectiune a concursului destinata vinurilor non-retail (etichete distribuite doar in Hoteluri, Restaurante, firme de Catering) au fost inscrise 174 de etichete din Romania, Rep. Moldova, Bulgaria, Argentina, Australia, Spania, SUA, Franta, Spania, Chile, Ungaria si Georgia. In categoria de jurizare destinata vinurilor retail vor intra 184 de vinuri romanesti.
Juriul international al celei de-a II-a editii a “Premiilor de excelenta Vinul.Ro” va fi mai numeros decat cel de la editia de anul trecut. Comisiile de jurizare vor fi compuse in majoritate din jurnalisti straini specializati in domeniul vinului, de la publicatii cu traditie, reputatie si notorietate din diferite tari europene. In demersul pentru cladirea credibilitatii vinurilor s-au aliat cu Vinul.roFederatia Somelierilor, Federatia Bucatarilor si Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania.
Degustarile pentru toate seriile se vor realiza in orb in zilele de 26, 27 si 28 octombrie, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat juratilor fiind anul de recolta. Secretizarea si organizarea probelor in concurs va fi realizata de catre Asociatia Somelierilor. Vinurile degustate sunt evaluate urmarindu-se fisa de degustare Vinul.Ro, inspirata dupa modelul sugerat de Organizatia Internationala Vitivinicola.
In urma centralizarii rezultatelor, va fi organizata o gala in care vor fi anuntati castigatorii. Comunicarea lor va avea loc după finalizarea festivitatilor, prin intermediul Vinul.Ro, al publicatiilor partenere si prin intermediul celorlalte mijloace de informare publica. Rezultatele vor fi comunicate si in media de specialitate internationala. (Alexandra Holhoș, PR&Events, www.vinul.ro)
Pot intreba ceva atat de tampit poate pentru cineva in domeniu incat poate o sa radeti? Ca la mancare mai am o idee, la dulciuri de loc iar la vinuri pauza, numai o carte sau doua citite si in reste e cu “ce imi place”, deci cunostinte in domeniu am spre subnivel zero.
Puteti sa imi explicati de ce se fac concursuri de genul asta? Ca am vazut vinuri medaliate, la unele scrie pe eticheta, care mi s-au parut groaznice, ori prea taninoase (rosii) ori cu continut mare de zahar (zaharuri?) si aici imi amintesc foarte clar ca era un Murlfatlar.
Chiar m-ar interesa mult un articol asa ca pentru ageamiii ca mine despre scopul acestor manifestatii. Sigur ca nu e crucial pentru cariera mea, dar e o curiozitate veche si pe care nu mi-a explicat-o nimeni foarte clar.
Multumesc indiferent de raspuns si multa sanatate.
ps: si va invidiez pentru profesie, metaforic si cu simpatie vorbind 🙂
Concursurile de vin se fac exact precum altele, fie ele de alergat, sah, tranta etc. Acuma ca unii producatori de vin merg la concursuri cu vin “din butoiul mic” iar noua ne dau “din butoiul mare” e o alta discutie, trista si lunga. Asa ca mai bine te iei dupa ce scriu bloggerii si ziaristii de vin (i-am grupat pe undeva prin dreapta). A, si, desigur, dupa recomandarile mele 😀
Pot intreba ceva atat de tampit poate pentru cineva in domeniu incat poate o sa radeti? Ca la mancare mai am o idee, la dulciuri de loc iar la vinuri pauza, numai o carte sau doua citite si in reste e cu “ce imi place”, deci cunostinte in domeniu am spre subnivel zero.
Puteti sa imi explicati de ce se fac concursuri de genul asta? Ca am vazut vinuri medaliate, la unele scrie pe eticheta, care mi s-au parut groaznice, ori prea taninoase (rosii) ori cu continut mare de zahar (zaharuri?) si aici imi amintesc foarte clar ca era un Murlfatlar.
Chiar m-ar interesa mult un articol asa ca pentru ageamiii ca mine despre scopul acestor manifestatii. Sigur ca nu e crucial pentru cariera mea, dar e o curiozitate veche si pe care nu mi-a explicat-o nimeni foarte clar.
Multumesc indiferent de raspuns si multa sanatate.
ps: si va invidiez pentru profesie, metaforic si cu simpatie vorbind 🙂
Concursurile de vin se fac exact precum altele, fie ele de alergat, sah, tranta etc. Acuma ca unii producatori de vin merg la concursuri cu vin “din butoiul mic” iar noua ne dau “din butoiul mare” e o alta discutie, trista si lunga. Asa ca mai bine te iei dupa ce scriu bloggerii si ziaristii de vin (i-am grupat pe undeva prin dreapta). A, si, desigur, dupa recomandarile mele 😀