Pentru a preveni eventualele riscuri de alergie, Uniunea Europeană propune ca producătorii să fie obligați să menționeze pe etichetă dacă vinul conține urme de ou sau lapte, anunță AFP.
Ouăle și laptele, sub formă de praf, sunt uneori utilizate pentru cleirea și limpezirea vinurilor, iar în SUA și Australia această menționare a prezenței lor este deja obligatorie.
Acest proiect, în cazul că va fi aprobat, se va aplica vinurilor produse din strugurii recoltei 2012 și etichetate după 30 iunie 2012. Substanțele vizate sunt laptele, cazeina din lapte, ouăle, albumina din ouă și proteina din ouă. Scopul noii reglementări ar fi „mai buna informare a consumatorului european asupra potențialelor riscuri de alergii”, a declarat un responsabil din cadrul Comisiei Europene.
Noile reguli sunt conforme cu recomandările Agenției Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) și Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Proiectul a ajuns actualmente în discuția Organizației Mondiale a Comerțului (WTO) și ar putea fi votat de statele membre ale Uniunii Europene în luna iunie.