Aug 22, 2013 costachel Fițe peste fițe, Mozaic, Topuri 1
De la avocado și pepene verde până la bacon și unt de arahide. Se pare că nu există aromatizări pe care unii producători de bere să nu le încerce. Și dacă, nu demult, v-am oferit un top 10 al celor mai ciudate ingrediente care apar în compoziția unor sortimente de bere, iată că astăzi urmează o selecție, deloc exhaustivă, realizată tot de redacția The Drinks Business, a celor mai neobișnuite arome pe care le poate căpăta berea.
Angel City Brewery din Los Angeles oferă, la anualul Avocado Festival, o bere cu aromă guacamole. Ideea aparține berarului Dieter Foerstner, ai cărui bunici aveau o fermă axată pe cultivarea și recoltarea acestui fruct.
„Am adăugat aproximativ 50 de kilograme de avocado direct în compoziția inițială, apoi și în fazele finale, când am mai pus și ardei iute, usturoi, lămâie verde și coriandru, ca să obțin aroma de guacamole pentru berea noastră de tip Kölsch” a declarat Foerstner pentru laist.com. De ce am ales o bere de tip Kölsch? Pentru că aromele sunt mai delicate, nu astupă avocado-ul. Din același motiv n-am pus nici prea mult ardei iute.”
Acum câțiva ani, când exista pe piața japoneză un surplus de lapte, un producător s-a gândit dacă nu cumva ar putea să facă bere din el. Fermierii oricum trebuiau să arunce aproape 900 de tone, așa că ocazia a fost perfectă pentru Chitoshi Nakahara să creeze Bilk. O bere care conține aproximativ 30% lapte, e făcută din hamei, iar procesul de producție este foarte asemănător cu cel al unei beri normale. Și dacă tot a apucat-o pe acest drum aventuros, Nakahara a mai scos un sortiment neobișnuit: o bere din cartofi.
Peanut butter cup este o bere de tip porter făcută de Willoughby Brewing Company din Ohio. Are o tărie alcoolică de 5,5% și este obținută prin adăugarea „unei arome de ciocolată și a unui unt de arahide special”. Nu este îmbuteliată, deocamdată poate fi băută doar în pub-uri, dar poate fi luată și acasă în growlers (recipiente de sticlă sau de ceramică, de aproximativ 2l, care pot fi cumpărate în pub-uri).
Dintr-un proiect conceput de Rogue Ales (Newport, Oregon) cu Voodoo Doughnut (un fabricant de gogoși din Portland) a rezultat Bacon Maple Ale. Un produs ce combină 13 ingrediente, printre care malț afumat, bacon și sirop de arțar. Și care cică merge perfect cu „doughnuts and pork”!
Și că veni vorba: Mangalitsa Pig Porter este o bere „de porc”, aproape la propriu. Producătorul (Right Brain Brewery din Traverse City, Michigan) a dus asocierea dintre bere și carnea de porc la un nivel cu totul neașteptat. În fiecare recipient de fermentare se adaugă 4 capete de porc afumate (fără creier) și trei pungi cu oase. Iar producătorul afirmă că este o bere „cu o aromă de fum, un final de bacon și un gust plin de porc”.
Pentru Banana bread beer trebuie să mergem în Marea Britanie. Despre această bere (5,2% alcool) producătorul, Wells Young’s, spune că ea combină „stilul și calitățile tradiționale a unei beri Charles Wells cu aroma subtilă a bananelor”. Este tot o bere cu „o aromă banofee, temperată de un nas citric și un final echilibrat, proaspăt și delicat”.
Ce-i aia banoffee? Păi Banoffee Pie este o tartă englezească umplută cu o compoziție de banane, smântână și toffee.
Alt desert intervine în șiragul aromelor: Key lime pie, tarta americană cu lămâie verde, gălbenușuri și lapte condensat, totul acoperit de bezea. Cât despre bere, producătorul, Shorts Brewing Company, afirmă că „am recreat acest popular desert într-o versiune lichidă de vis”. A fost făcută prin adăugarea de lămâi verzi proaspete, lapte, zahăr, biscuiți graham și spumă de bezea. Gustul? „Dulce, de tartă, cu adieri de de biscuiți graham care sosesc prin miros și rămân până în final.”
O bere zdravănă (9,5%), produsă de Southern Tier Brewing Company din Lakewood, New York. Rețeta include drojdii tradiționale, malț și hamei, la cere se adaugă zahăr vanilat și lactoză. Rezultatul? Imperial Creme Brûlée, o bere brună închisă la culoare, cu „arome de vanilie, cremă de lapte și zahăr brun”, ce amintes de crema de zahăr ars.
O bere cu un nume destul de ciudat (Hell or High Watermelon Wheat Beer), produsă în San Francisco de 21st Amendment Brewery. Este o băutură de sezon, care poate fi găsită doar din aprilie până în septembrie. Este vorba despre „o bere americană clasică din grâu, la care se adaugă pepene verde proaspăt în timpul fermentației secundare”. Este descrisă ca fiind „vara la cutie”, culoarea este galben-pai și are, evident, arome suave și gust de pepene.
Această bere „înțepătoare” este tot una de sezon și e produsă de Tex Mex Brewery din Cedar Park, Texas. Este fabricată folosindu-se cactuși din familia „Opuntia” (folosiți, de obicei, pentru lichior) și, pentru a fi mai clară ideea, este mai acidulată decât o bere normală. Are 4,9% alcool, o culoare chihlimbarie și arome de „liliac, fân uscat și citrice”.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
astept varianta cu macrou